ivegreece
Το τάγμα του "Ενσαρκωμένου Λόγου" στην Ελλάδα

1η Νοεμβρίου, Β’ κύκλος: «Εορτή των Αγίων Πάντων»


1η Νοεμβρίου, Β’ κύκλος:

«Εορτή των Αγίων Πάντων»

Ευαγγέλιο: Mτθ 5,1-12

Σήμερα, 1η Νοεμβρίου, η Εκκλησία γιορτάζει τη εορτή των Αγίων Πάντων. Αυτή την ημέρα τιμούμε όλους εκείνους τούς μαθητές του Χριστού που ενσαρκώσανε τέλεια στη ζωή τους τα ιδεώδη του Ευαγγελίου.

Η Εκκλησία τους ανακήρυξε “άγιους” ανά τους αιώνες, δηλαδή, αναγνώρισε ότι ορισμένοι χριστιανικοί άνδρες και γυναίκες έχουν εκπληρώσει πιστά κατά τη διάρκεια της ζωής τους τις διδασκαλίες του Χριστού. Τώρα, βασιλεύουν αιώνια με τον Κύριο στη δόξα του και μεσιτεύουν για την Εκκλησία που ζεί στη γη. Σε αυτούς αναφέρεται το πρώτο Ανάγνωσμα (Απ 7): «είδα μεγάλο πλήθος που κανένας δεν μπορούσε να το απαριθμήσει, από καθε έθνος, φυλή και λαό και γλώσσα, να στέκεται μπροστά στο θρόνο και μπροστά στο Αρνίο…».

Ονομάζονται «άγιοι», επειδή έχουν αγιαστεί από το άγιο Πνεύμα, από το Θεό. Πράγματι, η αγιότητα δεν είναι κάτι που προέρχεται από τους ανθρώπους, αλλά είναι εκείνη η θεία τελειότητα μέσω της οποίας ο Θεός είναι τέλεια καλός και πηγή παντός του καλού, χωρίς κηλίδα ή ατέλεια οποιουδήποτε κακού. Ακριβώς επειδή ο Θεός είναι καλός και πηγή όλης της καλοσύνης, μπορεί να μεταδώσει την αγιότητα του στα πλάσματα, δηλαδή, μπορεί να τα αγιάσει, κανόντας τα άγια, όπως Αυτός είναι άγιος.

Το Ευαγγέλιο αυτής της εορτής μας αναφέρει το κήρυγμα των Μακαρισμών. Ο Χριστός διακηρύσσει τη χριστιανική ευτυχία, γι’ αυτό μιλάει για την «μακαριότητα», και δείχνει τον δρόμο για να την επιτύχουμε. Πρόκειται για έναν δρόμο ευαγγελικής τελειότητας και αγιότητας, που οδηγεί σε μια ένδοξη και αιώνια ευτυχία στην αγκαλιά του Θεού. ήταν ο ίδιος ο Χριστός που, με τη ζωή του, ακολούθησε την κατεύθυνση αυτού του δρόμου.

Ο Ιησούς ονομάζει «μακαρίους», δηλαδή «ευτυχισμένους”, “γεμάτους από την τύχη» όλους όσοι είναι σε θέση να μιμηθούν τις αρετές του σε ένα ηρωικό βαθμό, γιατί «η ανταμοιβή σας θα είναι μεγάλη στους ουρανος”, τους λέει. Κάθε μακαρισμός αντιπροσωπεύει μια αρετή και συγχρόνως δείχνει το έπαθλο ή την δόξα που τέτοια αρετή αξίζει. Για παράδειγμα, όποιος έχει καθαρότητα της καρδιάς θα λάβει σαν αμοιβή το όραμα του Θεού, όποιος είναι ευσπλαχνικός, θα είναι άξιος για το έλεος του Θεού, κλπ.

Αυτό που φαίνεται τόσο δύσκολο να κάνουμε είναι ό,τι έκαναν οι άγιοι: έγιναν τέλειοι μαθητές του Χριστού. Με το παράδειγμά τους μας δείχνουν ότι είναι δυνατό να είμαστε Χριστιανοί και παιδιά του Θεού με πλήρη έννοια. Αυτοί μπόρεσαν να ζήσουν σε αυτόν τον κόσμο, έχοντας μεν τα πόδια τους στο έδαφος, με το βλέμμα τους δε στραμμένο προς την αιωνιότητα.

Ωστόσο η αγιότητα δεν είναι ένα προνόμιο για λίγους, αλλά είναι ένα κάλεσμα που ο Χριστός απευθύνει σε όλους: «Να γίνετε, λοιπόν, κι εσείς τέλειοι, όπως τέλειος είναι και ο Πατέρας σας ο ουράνιος» (Mτθ 5,48). Πρόκειται για την τελειότητα της αγιότητας, η οποία είναι μια τέλεια ένωση με τον Θεό μέσα από την αγάπη. έτσι διαβάζουμε στο δεύτερο Ανάγνωσμα (1 Ιω 3), «όποιος έχει αυτή την ελπίδα και τη στηρίζει πάνω στον Ιησού, αυτός εξαγνίζει τον εαυτό του, όπως κι εκείνος είναι αγνός».

Επιπλέον, η ανθρωπότητα συχνά αισθάνεται την έλξη ή τον πειρασμό προς αυτό που είναι διαμετρικά αντίθετο στούς χριστιανικούς Μακαρισμούς. Οι άνθρωποι ψάχνουν μια ευτυχία που βασίζεται στον πλούτο, στη εξουσία, στον ηδονισμό, στη βία, στον αθεϊσμό… ένας δρόμος της αμαρτίας δεν μπορεί να μας οδηγήσει ούτε στην αληθινή ευτυχία, ούτε στην αιώνια ζωή, διότι δεν είναι ένας δρόμος ευδαιμονίας, αλλά απωλείας.

Οι άγοιοι από τον Ουρανό συνεχίσουν να συνεργάζονται με τον Χριστό στο έργο της λύτρωσης της ανθρωπότητας: μεσιτεύουν για μας ενώπιον του βήματος του Θεού, και συχνά μας βοηθούνε στις επίγειες ανάγκες μας. Ως εκ τούτου, η Εκκλησία τους τιμά με διαφορετικούς τρόπους μέσω της λειτουργικής λατρείας και τους προτείνει στον κόσμο ως παράδειγμα της χριστιανικής ζωής.

Είθε η Παναγία, η Βασίλισσα των Αγίων Πάντων, να μας βοηθήσει να ζούμε σύμφωνα με τους χριστιανικούς Μακαρισμούς.

π.Φ.ΜΠ.


Leave a Reply