ivegreece
Το τάγμα του "Ενσαρκωμένου Λόγου" στην Ελλάδα

28η Κυριακή του έτους, Β’ κύκλος: «Η οδός προς την αιώνια ζωή»


28η Κυριακή του έτους, Β’ κύκλος:

«Η οδός προς την αιώνια ζωή»

Ευαγγέλιο: Mκ 10,17-30

Το σημερινό Ευαγγέλιο αφηγείται μια συνομιλία μεταξύ του Ιησού και ενός άνδρα, τον οποίο οι σχολιαστές της Αγίας Γραφής έχουν ονομάσει “ο πλούσιος νέος άνδρας”. Αυτός είναι ένα πολύ βαθύς διάλογος για τη σχέση της επίγειας ζωής με την μέλλοντική ζωή, η οποία είναι αιώνια.

Συχνά, εκείνοι που πλησίαζαν τον Ιησού, το έκαναν αυτό υποκινούμενοι από ασθένειες ή άλλα είδη προβλήματα. Αυτός ο νεαρός άνδρας όμως πλησιάζει τον Ιησού γιατί τον απασχολεί μια βαθιά ανησυχία, ζητώντας μια απάντηση που θα μπορούσε να δώσει νόημα σε ολόκληρη τη ζωή του. Γι’ αυτό ρωτά, «τι να κάνω για να κληρονομήσω την αιώνια ζωή;». Δηλαδή, τι πρέπει να κάνω τώρα, εδώ σε αυτόν τον κόσμο, στη δική μου ζωή, με όλα αυτά που έχω, ώστε να αξιωθώ την αιώνια ζωή που εσύ, ο Ιησούς Χριστός, μου προτείνεις;

Αυτός ο νεαρός άνδρας έκανε ό, τι όλοι οι νέοι θα έπρεπε να κάνουν, δηλαδή, να ανησυχούν για το μέλλον τους, έτσι αναζήτησε στις διδασκαλίες του Ιησού, του καλού Δάσκαλου, την πορεία που θα μπορούσε να τον οδηγήσει σε μια μελλοντική ευτυχία.

Με αυτή την ερώτηση του επίσης εκδηλώνει ότι καταλαβαίνει πολύ καλά την σχέση που υπάρχει μεταξύ της επίγειας ζωής του, η οποία είναι προσωρινή, και της ουράνιας ζωής, η οποία είναι αιώνια. Πράγματι, το να επιτύχει κανείς να φθάσει στην αιώνια ζωή δεν είναι κάτι που συμβαίνει τυχαία, αλλά είναι το σημείο άφιξης μιας πορείας που αρχίζει σε αυτή τη ζωή. έτσι, ο νέος ένιωσε την ανάγκη να ζήσει τη νεότητά του, να σχεδιάσει το μέλλον του, αλλά βαδίζοντας πάνω στα βήματα του Χριστού, τα οποία οδηγούν στην αιώνια ζωή.

Του απαντά ο Ιησούς υπενθυμίζοντας του τις πρώτες οδηγείς του Θεού για την πορεία της ανθρωπότητας, τις Δέκα Εντολές: «Μη φονεύσεις, μην μοιχεύσεις, μην κλέψεις…”, κλπ. Ο νεαρός άνδρας όμως ήξερε πολύ καλά αυτή την πορεία και έτσι του λέει «Δάσκαλε, όλα αυτά τα φύλαξα από τη νεότητά μου…”. Πράγματι, αυτός ενδιαφερόταν για την πορεία του Χριστού, μια απολύτως νέα πορεία, και ένιωσε αρκετά δυνατός για να κάνει κάτι παραπάνω για τον Θεό και έτσι να ενισχύσει περαιτέρω τη ζωή του…

Η δεύτερη απάντηση του Ιησού ήταν όχι μόνο αληθηνή και ακριβής, αλλά και βγαλμένη από την καρδιά του, γιατί «τον αγάπησε και του είπε…» ότι για να είναι άριστος πρέπει να βαδίσει την πορεία του Ιησού, δηλαδή, πρέπει να τον ακολουθήσει με την όλη τη ζωή του! Πράγματι ο Χριστός αλλού λέει «Εγώ είμαι η οδός…» (Ιω 14,6), διότι οι Χριστιανοί δεν ακολουθούμε εντολές, αλλά ακολουθούμε ένα πρόσωπο: τον Ιησού Χριστό.

Η πρόταση του καλού Δάσκαλου ήταν κάτι παραπάνω από δίκαιη και εκλυστική : να αφήσει ο νεαρός έναν επίγειο θησαυρό με αντάλλαγμα τον πνευματικό θησαυρό σε έναν πολύ ασφαλισμένο τόπο, “θα έχεις θησαυρό στους ουρανούς…». Με αυτό τον τρόπο ο νεαρός θα διασφάλιζε τη ζωή του για την αιωνιότητα.

Ωστόσο, τα λόγια του Ιησού ήταν πολύ απαιτητικά για αυτόν το νεαρό άνδρα, όχι επειδή είναι απολύτως αδύνατο να αφήσουμε τα πάντα για τη Βασιλεία των Ουρανών (μερικοί άνθρωποι αυτό το κάνουν), αλλά επειδή ο πλούτος είχε εισβάλει στην καρδιά του και δεν ήταν σε θέση να αγαπά με όλες του τις δυνάμεις τον Υιό του Θεού.

Αυτός είναι ο λόγος που, μετά την απόρριψη της πρότασης του Ιησού, ο πλούσιος νέος άνδρας αισθάνθηκε μια βαθιά θλίψη στην καρδιά του και στράφηκε μακριά από τον Χριστό. Διότι δεν μπορεί κανείς να είναι πραγματικά ευτυχισμένος σε αυτόν τον κόσμο, όταν δεν έχει την αγάπη του Θεού.

Ο απόστολος Πέτρος ήταν ένας από εκείνους που περπάτουσε την νέα πορεια, έτσι του είπε: «Εμείς αφήσαμε τα πάντα και σε ακολουθήσαμε …». Αυτό δείχνει ότι ο Θεός είχε επέμβει στη ζωή του Πέτρου, ώστε να πετίχει αυτό που μόνοι τους οι άνθρωποι δεν μπορούν να κατορθώσουν. Ως εκ τούτου, ο Χριστός με ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια τους περιγράφει όλα τα οφέλη που θα λάβει όποιος είναι σε θέση να τον ακολουθήσει ολοκληρωτικά: «δεν υπάρχει κανένας που άφησε σπίτι ή αδελφούς ή αδελφές ή μητέρα ή πατέρα ή χωράφια, για μένα και για το Ευαγγέλιο, που να μην τα πάρει πίσω εκατονταπλάσια, τώρα σ’ αυτή τη ζωή με διωγμός, και στον κόσμο που έρχεται την αιώνια ζωή».

Είθε η Παναγία να μας διδάξει να είμαστε αυθεντικοί μαθητές του γιου της του Ιησού.

π.Φ.ΜΠ.


Leave a Reply