1η Κυριακή της Παρουσίας, Γ’ κύκλος:

«Η έλευση του Σωτήρα στον κόσμο»

Ευαγγέλιο: Λκ 21,25-28.34-36

Ξεκινάμε αυτή την Κυριακή την λειτουργική περίοδο της Παρουσίας, η οποία είναι μια πνευματική προετοιμασία για την Γέννηση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Κατά τη διάρκεια τεσσάρων Κυριακών η Λειτουργία της Εκκλησίας θα μας οδηγήσει στη συνάντηση με τον Μεσσία και Σωτήρα μας.

Η ρωμαϊκή Λειτουργία αποκαλεί αυτή την περίοδο “Παρουσία”, που σημαίνει επίσης «επίσκεψη» ή «έλευση» κανενός (σύμφωνα με την αρχαία έννοια αυτής της λέξης).

Η Παλαιά Διαθήκη ήταν μια προετοιμασία για την πρώτη έλευση του Χριστού, δηλαδή για την ενσάρκωση και τη γέννησή του ανάμεσα στους ανθρώπους. Η Καινή Διαθήκη, η περίοδος που ζούμε τώρα, είναι προετοιμασία για την δεύτερη Παρουσία του Χριστού. Έτσι, τα σημερινά κείμενα του δευτέρου Αναγνώσματος και του Ευαγγελίου προσβλέπουν στο μέλλον, προς την επιστροφή του Χριστού σε αυτόν τον κόσμο, αλλά με την ιδιότητα Δικαστή και Συμπαντικού Κυρίου.

Αυτή η λειτουργική περίοδος μας καλεί να προετοιμαστούμε για τον ερχομό του Κυρίου στον κόσμο, στον καθένα από εμάς, στις ζωές μας. Αυτό δεν σημαίνει μόνο να προετοιμάσουμε τις χριστουγεννιάτικες γιορτές: π.χ. να διακοσμήσουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο, να αγοράσουμε δώρα, να επισκεφθούμε τους συγγενείς μας, να παραγγείλουμε τραπέζι σε ένα εστιατόριο, να σχεδιάσουμε ένα ταξίδι, κλπ. Έτσι πρέπει να περιμένουμε τον Χριστό; Σίγουρα ο Ιησούς δεν είχε τίποτα από αυτά, όταν γεννήθηκε στο φτωχικό στάβλο της Βηθλεέμ …

Ο Κύριος έρχεται στη ζωή μας, στις καρδιές μας, και εκεί είναι όπου πρέπει να του προετοιμάσουμε ένα άξιο, καθαρό και ειλικρινή χώρο, απαλλαγμένο από τη κακία ή την αμαρτία. Έτσι, η Εκκλησία ζει αυτό το καιρό με πνεύμα προσευχής, μετάνοιας και κάθαρσης: «Να μένετε λοιπόν άγρυπνοι και να προσεύχεστε αδιάκοπα …”, μας λέει ο Κύριος στο σημερινό Ευαγγέλιο. Το πορφυρό χρώμα του ιερατικού φορέματος  μας θυμίζει εκείνο το πνεύμα της μεταστροφής προς τον Κύριο.

Ο Χριστός έρχεται να δηλωθεί παρών στην ανθρώπινη ζωή, να φανερωθεί στους ανθρώπους μέσω από την ενσάρκωσή του, τα έργα του και τις διδασκαλίες του. Και έτσι η παρουσία του στον κόσμο είναι το μεγαλύτερο δώρο που ο Θεός κάνει στην ανθρωπότητα, διότι είναι μια παρουσία που σώζει, που καθοδηγεί, που μας αποκαλύπτει τον Θεό και μας ενώνει μαζί Του.

Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να προετοιμαστούμε πνευματικά για τα Χριστούγεννα, για την “παρουσία” του Ιησού στον κόσμο, ώστε να μπορέσουμε και εμείς να φανερώσουμε στους άλλους την παρουσία του με τη καθημερινή συμπεριφορά μας. Μόνο τότε τα Χριστούγεννα θα είναι μια γιορτή γεμάτη από πραγματική χαρά χάρη της παρουσίας του Σωτήρα, και όχι ένα κοσμικό γεγονός.

Κανείς δεν ήταν καλύτερα προετοιμασμένος από την Παναγία για τη γέννηση του Ιησού. Αυτή τον θεωρούσε πνευματικά, πριν εμφάνισε εκείνος τη σωματική του παρουσία στα ανθρώπινα μάτια. Αλλά, πάνω απ’ όλα, η Παναγία προετοίμαζε το πνεύμα και την καρδιά της, για να ανοίξει τη ζωή της στο Ευαγγέλιο της σωτηρίας που έφερνε μαζί του το παιδί που επρόκειτο να γεννηθεί.

Είθε η Παναγία να μας χαρίσει, σε αυτή την πρώτη Κυριακή της Παρουσίας,  την χάρη να αναμένουμε με λαχτάρα τη γέννηση του Ιησού.

Κηρύγματα Tags:

Leave a Reply