ivegreece
Το τάγμα του "Ενσαρκωμένου Λόγου" στην Ελλάδα

4η Κυριακή της Παρουσίας, Γ’ κύκλος: «Ο ευλογημένος καρπός της νέας Εύας»


4η Κυριακή της Παρουσίας, Γ’ κύκλος:

«Ο ευλογημένος καρπός της νέας Εύας»

Ευαγγέλιο: Λκ 1,39-45

Αυτή η τέταρτη Κυριακή της Παρουσίας μας οδηγεί να παρατηρήσουμε πιο προσεκτικά τη γυναίκα που θα γεννήσει ένα παιδί, το κυρίο γεγονός που γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα.

Η διύγηση του Ευαγγελίου μας τοποθετεί κατά τους μήνες πριν από τον τοκετό της Μαρίας από τη Ναζαρέτ. Επισκέπτεται την ξάδελφή της την Ελισάβετ σε μια πόλη του Ιούδα. Η Ελισάβετ αναμένει επίσης ένα παιδί, το οποίο πρόκειται να είναι ο πρόδρομος του Μεσσία, του γιού της Μαρίας. Στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης, πολύ κοινής στην οικογενειακή ζωή, φαίνονται τα πρώτα σημάδια του έργου της σωτηρίας των ανθρώπων που ο Θεός πραγματοποιεί μέσω αυτών.

Πράγματι, η Μαρία έρχεται να βοηθήσει την ηλικιωμένη Ελισάβετ, φέροντας μαζί της τον Υιό του Θεού και το Άγιο Πνεύμα. Η Μαρία χαιρετά την Ελισάβετ με το παραδοσιακό εβραϊκό χαιρετισμό «η ειρήνη να είναι μαζί σου!», όχι μόνο εκφράζοντας μια ευχή, αλλά μεταδίδοντάς της την ειρήνη που έρχεται από τον ουρανό, από τον Θεό.

‘Ετσι, όταν Μαρία χαιρέτησε την Ελισάδετ συνέβησαν δύο πράγματα: πρώτα, το παιδί, που θα ονομαστεί Ιωάννης, σκίρτησε μέσα στα σπλάχνα της μητέρας του, διαισθανόμενο την παρουσία του Σωτήρα. Δεύτερον, η Ελισάβετ γεμάτη από το Άγιο Πνεύμα, άρχισε να προφητεύει, επαινώντας την μητέρα και το παιδί που αυτή κουβαλούσε στα σπλάχνα της. Όλα αυτά μας δείχνουν ότι η φωνή της Μαρίας αποπνέει πάντα τη χαρά του Ευαγγελίου και τη χάρη του Αγίου Πνεύματος.

Η Ελισάβετ αναφωνεί, λέγοντας «Μακάριοι είστε εσύ και το παιδί σου!”, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη σχέση που είχαν με τον Θεό. Αυτή ήταν η ευλογία που περίμενε τόσο πολύ καιρό ο λαός του Ισραήλ, όπως διαβάζουμε στο πρώτο Ανάγνωσμα (Μιχ 5), και ότι δεν θα συμβεί πριν «αυτή που γεννάει θα γιννήσει …». Η ευλογία έπρεπε να έρθει μέσα από μια γυναίκα και τον γιο της.

Της λέει, επίσης, «ευλογημένη μεταξύ των γυναικών …», δηλαδή, είναι η πρώτη μεταξύ των γυναικών της ανθρωπότητας, γιατί είναι η «νέα Εύα». Η πρώτη Εύα, η γυναίκα του Αδάμ, μας έθρεψε με το καρπό του θανάτου. Η νέα Εύα, η Μαρία, μας οδηγεί μέχρι το δέντρο της ζωής και μας τρέφει με τον καρπό της χάριτος, με τον Υιό της τον Ιησού Χριστό. Έτσι λέει επίσης η Ελισάδετ «ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου!”.

Τέλοε, η Ελισάβετ διακηρύσσει το μακαρισμό του κάθε πιστού, λέγοντας «Μακάρια είσαι, γιατί πίστεψες». Διότι μόνο μέ την πίστη πραγματοποιούνται στην ζωή μας τις υποσχέσεις του Κυρίου.

Αυτά τα λόγια, αυτός ο χαιρετισμός ειρήνης και χαράς, δοξάζουν τον Κύριο, και αυτό το επαναλαμβάνουμε κάθε φορά που απαγγέλουμε την προσευχή «Χαίρε Μαρία». Οπως η Αγία Ελισάβετ, με αυτή την προσευχή χαιρετίζουμε την Μητέρα του Θεού και το Υιό της, τους ονομάζουμε «ευλογημένους», και τότε κατεβαίνει σ’ εμάς η ειρήνη και η χάρη του Θεού. Η ζωή μας γεμίζει με χαρά και αγαλλίαση, όπως συνέβη με τον Ιωάννη τον Βαπτιστή, και το Άγιο Πνεύμα μας φωτίζει με το φως του, όπως συνέβη με την Ελισάβετ.

Ως εκ τούτου, εμείς ας προσευχόμαστε το «Χαίρε Μαρία» κάθε μέρα! Ας το κάνουμε κάθε μέρα, όταν ξυπνάμε, πριν πάμε δουλειά ή σχολείο. Ας προσευχόμαστε όλοι μαζί ως οικογένεια ή όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση ανάγκης ή κινδύνου, για να έρθει η Παναγία σε ενίσχυσή μας. Ειδικά ως μια ενοριακή κοινότητα ας προσευχόμαστε το Άγιο Ροδάριο, διαλογιζόμενι πάνω σε αυτό, διότι έτσι μαθαίνουμε τα κυριότερα μυστήρια της ζωής του Ιησού και της Μαρίας, και μαθαίνουμε να είμαστε μαθητές και πιστοί υπηρέτες τους.

Είθε τα Χριστούγεννα που περιμένουμε να λάβουμε στη ψυχή μας την επίσκεψη του Ιησού και της Μαρίας.

π.Φ.ΜΠ.


Leave a Reply