* Από την Ομιλία του Σεβασμιοτάτου π. Νικόλαου Πρίντεση, 11 Οκτωβρίου 2018:
Στις 27 Απριλίου του 2014 ο Πάπας Φραγκίσκος κατάταξε τον Πάπα Ιωάννη 23ο και τον Πάπα Ιωάννη Παύλο 2ο στην τάξη των Αγίων της Εκκλησίας και όρσε να εορτάζεται η μνήμη του μεν Ιωάννη 23ου σήμερα 11 Οκτωβρίου και του Ιωάννη Παύλου του 2ου στις 22 Οκτωβρίου. Η τοπική μας Εκκλησία επέλεξε να εορτάζει και τους δύο μαζί Αγίους Πάπες σήμερα 11 Οκτωβρίου και τους αφιέρωσε το αυτό το Παρεκκλήσιο εφόσον ο πρώτος εκ των δύο είχε επισκεφθεί αυτό το Θεομητορικό μας Προσκύνημα στις 15 Αυγούστου του 1937
Ο Αποστολικός Δελεγάτος του Πάπα, Άγγελος Roncalli, δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην Τήνο με την ευκαιρία της επιστροφής της Εικόνας της Παναγίας, παρόλο που μέχρι τις τελευταίες μέρες προετοιμάζονταν γι’ αυτό. Την υπόσχεση όμως που είχε δώσει δεν θέλησε να την αθετήσει και λίγες μέρες αργότερα, έφτανε στην Τήνο για να παραστεί στο πανηγύρι του Βρυσιού τον 15αυγούστο.
Ας τον αφήσουμε όμως να μας τα διηγηθεί ο ίδιος, όπως τα σημείωσε στο προσωπικό του «Ημερολόγιο», που με ευγενή καλοσύνη μας παραχώρησε ο πρώην γραμματέας του Σεβ/τατος Loris Capovilla. Το κείμενο αυτό παραμένει μέχρι σήμερα ανέκδοτο.
Μερικές σημειώσεις για την πρώτη διαμονή του Σεβ/τατου Άγγελου Ιωσήφ Roncalli, Τιτουλαρίου Αρχιεπισκόπου Μεσημβρίας, στο νησί της Τήνου: 12-17 Αυγούστου 1937:
15 Αυγούστου. Η σημερινή μέρα ήταν μέρα αγώνα στην Τήνο. Καβαλικεύοντας ένα μουλάρι και περνώντας μέσα από χαμένα δρομάκια, πήγα στο Βρυσί, που ο καλός μου αγωγιάτης ονόμαζε, με βαθιά πεποίθηση «η νέα Λούρδη»: ένα άσπρο εξωκκλήσι. Εκεί τέλεσα, όπως μπορούσα, την αρχιερατική Θ. Λειτουργία -την πρώτη μου αρχιερατική που τέλεσα στην Ελλάδα- ενώ χοροστατούσαν οι Σεβ/τατοι Γουιδάτος και Χαλαβατζής… Μετά την τελετή, ακολούθησε κοινό γεύμα: παπάδες και αγαθός κόσμος. Αφού επισκέφτηκα και πάλι τη διπλή Εικόνα του Βρυσιού, ξαναγύρισα στην Ξυνάρα πάνω στο μουλάρι, ευτυχώς από ένα δρόμο καλύτερο από εκείνο που ήρθαμε. Κουρασμένος αλλά ευχαριστημένος από αυτή την εκδήλωση της λαϊκής ευσέβειας, όπου η παρουσία του παπικού Δελεγάτου ήταν τόσο αγαπητή σ’ όλους.
Ένα χρόνο περίπου μετά την επίσκεψή του στο Βρυσί, και πιο συγκεκριμένα στις 3 Μάη 1938, έστειλε το παρακάτω γράμμα στον αρχιεπίσκοπο της Τήνου Αλέξανδρο Γουιδάτο:
ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Αρ. πρωτ. 784
Προς την Αυτού Σεβασμιότητα τον κ.κ. Αλέξανδρο Γουιδάτο Αρχιεπίσκοπο Νάξου-Τήνου και Μυκόνου.
Αθήνα, 3 Μάη 1938
Σεβασμιότατε,
Έχω πάντα ζωντανή την ανάμνηση από την επίσκεψή μου στο Βρυσί κι από την Αρχιερατική Θ. Λειτουργία που τέλεσα εκεί πέρισυ, στη γιορτή της Μετάστασης. Είχα υποσχεθεί τότε και τώρα είμαι ευτυχισμένος που κρατώ την υπόσχεση, να προσφέρω σε κείνη την αγαπητή Παναγία ένα ασημένιο δισκοπότηρο, για να χρησιμοποιείται σ’ αυτό το Προσκυνητήριο. Κοίταξα να γίνει με φροντίδα: εγώ ο ίδιος το καθαγίασα στην Κωσταντινούπολη και το μεταχειρίστηκα κατά την τέλεση της Θ. Λειτουργίας εδώ στην Αθήνα, αυτές τις 3 πρώτες μέρες του Μάη. Και τώρα το παραδίνω στη Σεβασμιότητά σας, για να το προσφέρετε, στη θέση μου, στην αγαπητή Μητέρα και Βασίλισσά μας.
Επιθυμώ να αισθάνομαι μέσα στην καρδιά μου, παρά να τους εκφράσω με λόγια, όλους εκείνους τους σκοπούς που εναποθέτω πάνω σ’ αυτό το Ποτήρι και που θ’ ανανεώνονται στο αίμα του Χριστού όσες φορές τελεσθεί μέσα σ’ αυτό το μεγάλο μυστήριο της αγάπης. Είναι διάπυρες ευχές ευλογίας, προόδου και ειρήνης για τους αγαπητούς καθολικούς της Τήνου, για όλη την Ελλάδα που θα την αγαπώ πάντα, με την επιθυμία να την γνωρίζω όλο και πιο μεγάλη και πιο ευτυχισμένη και για την Αγία Εκκλησία μας, μητέρα καθολική των ψυχών και των εθνών.
Στη βάση του δισκοπότηρου έβαλα να χαράξουν το ταπεινό μου όνομα [1], για να μένει πάντα ενωμένο με τις προσευχές των ευλαβών πιστών της Τήνου που θα προσέρχονται στο Βρυσί για να ζητήσουν από την καλοσύνη της Μαρίας υγεία, ζωή κι ευλογία για το σώμα και την ψυχή. «Η χορηγούσα υγείαν, ζωήν και ευλογίαν».
+ Άγγελος Ιωσήφ Roncalli Αρχιεπίσκοπος τιτ. Μεσημβρίας Αποστολικός Δελεγάτος
Αδελφοί μου και αδελφές τελώντας αυτή τη πανηγυρική Θεία Λειτουργίας και χρησιμοποιώντας το ιερό αυτό Ποτήριο, που ο Άγιος Ιωάννης 23ος δώρησε σ’ αυτό το Θεομητορικό μας Προσκύνημα, ας ζητήσουμε από τους δύο αυτούς Αγίους Πάπες να ικετεύουν τον Κύριο ώστε Εκείνος να μας βοηθήσει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της πίστης τους με έργα αγάπης προς τον Θεό και τον συνάνθρωπο. Αμήν
Πηγή: www.kantam.gr
[1] Στα λατινικά γράφει: “B.V. Mariae Vrissiensi Catholicorum Thinensium Patronae Archiepiscopus Angelus Joseph Roncalli in Grecia Delegatus Apostolicus in memoriam V.D. XV Augusti 1937”.
You must be logged in to post a comment.