Γιορτάζουμε σήμερα τη μνήμη των δύο από τους μεγαλύτερους Αποστόλους του Χριστού, των λεγόμενων «κορυφαίοι», των αγίων Πέτρου και Παύλου. Σε αυτούς είναι αφιερωμένος αυτός ο ενοριακός ναός του αγαπημένου μας χωριού της Ξινάρας της Τήνου. Σε αυτήν την τόσο πνευματικά ιδιαίτερη στιγμή για τους ενορίτες, ευεργέτες και ευλαβείς αυτών των άγιων Αποστόλων, είναι πολύ ωφέλιμο για εμάς να θυμόμαστε εν συντομία μερικές στιγμές και δεδομένα της ζωής τους.
Ο Πέτρος ονομαζόταν Σίμων. Ήταν ένας Εβραίος από την περιοχή της Γαλιλαίας (στην Ισραήλ), πιθανώς από το χωριό της Βηθσαϊδάς. Ήταν ψαράς μαζί με τον αδελφό του Ανδρέα. Ίσως ένας από τους μεγαλύτερους κατά ηλικία Αποστόλους. Ο Ιησούς τον κάλεσε να γίνει μαθητής του, και αργότερα τον επέλεξε ως έναν από τους στενότερους αποστόλους του. Ο Χριστός του έδωσε ένα νέο όνομα “Πέτρος”, όπως αναφέρεται στο ευαγγελικό κείμενο: ” Ο Ιησούς τον κοίταξε καλά και είπε: «Εσύ είσαι ο Σίμων, ο γιος του Ιωνά· εσύ θα ονομαστείς Κηφάς» –που σημαίνει Πέτρος» (Ιω 1,42). Αργότερα, θα αποκαλυφθεί η σημασία αυτού του νέου ονόματος, που σχετίζεται με το ρόλο που θα εκπληρώνει στην Εκκλησία που ο Χριστός θα ιδρύσει πάνω στη γη, σε όλο τον κόσμο, όταν του είπε: «εσύ είσαι ο Πέτρος, και πάνω σ’ αυτή την πέτρα θα οικοδομήσω την εκκλησία μου, και δε θα την κατανικήσουν οι δυνάμεις του άδη. Θα σου δώσω τα κλειδιά που ανοίγουν την πόρτα της βασιλείας των ουρανών, και ό,τι κρατήσεις ασυγχώρητο στη γη θα είναι ασυγχώρητο και στους ουρανούς· και ό,τι συγχωρήσεις στη γη θα είναι συγχωρημένο και στους ουρανούς» (Μτ 16,18-19). Ο Χριστός προετοίμαζε τότε στο πρόσωπο του Πέτρου τη μελλοντική Εκκλησία που θα επεκταθεί σε όλο τον κόσμο μετά την Ανάληψή του στον ουρανό.
Ο Παύλος ονομαζόταν και Σαύλος. Ήταν ένας Εβραίος από την Ταρσό στη Μικρά Ασία, εκπαιδευμένος αυστηρά στην εβραϊκή θρησκευτική παράδοση αλλά που μεγάλωσε σε μια ελληνική κοινωνία. Κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής της πρώιμης Εκκλησίας στον έδιωχνε και έφερε στις φυλακές τους Χριστιανούς, καθώς η νέα πίστη θεωρήθηκε κίνδυνος για τις παραδόσεις του λαού του Ισραήλ. Δεν γνώριζε τον Χριστό όπως τον γνώριζαν οι άλλοι Απόστολοι, αλλά μέσω ενός οράματος, όμως κλήθηκε επίσης από τον Ιησού να κηρύξει το Ευαγγέλιο του στον κόσμο. Ο ίδιος ο Παύλος το αναφέρει: «το ευαγγέλιο που σας κήρυξα εγώ δεν προέρχεται από άνθρωπο. Γιατί κι εγώ ούτε το παρέλαβα ούτε το διδάχτηκα από άνθρωπο, αλλά μου το αποκάλυψε ο Ιησούς Χριστός» (Γαλ 1,11-12). Στο βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων αποκαλύπτεται η αποστολή που είχε ο Χριστός για τον Παύλο: «αυτόν εγώ τον διάλεξα για να τον χρησιμοποιήσω ως όργανο που θα με κάνει γνωστό στα έθνη και στους άρχοντές τους, και στον ισραηλιτικό λαό. 16Κι εγώ θα του δείξω πόσα θα πρέπει να πάθει για χάρη του ονόματός μου» (Πραξ 9,15-16).
Πάρα πολλά πράγματα έκαναν αυτοί οι Απόστολοι για την αγάπη του Χριστού: εγκατέλειψαν την πατρίδα και τις οικογένειές τους, αναχώρησαν σε άγνωστες χώρες, κήρυξαν το Ευαγγέλιο σε Εβραίους και Εθνικούς, έκαναν μακριά ταξίδια, πέρασαν από πολλούς κινδύνους, όπως το αναφέρει ο Παύλος: «Πέντε φορές μαστιγώθηκα από Ιουδαίους με τα τριάντα εννιά μαστιγώματα. Τρεις φορές με τιμώρησαν με ραβδισμούς, μία φορά με λιθοβόλησαν, τρεις φορές ναυάγησα, ένα μερόνυχτο έμεινα ναυαγός στο πέλαγος. Έκανα πολλές κοπιαστικές οδοιπορίες, διάβηκα επικίνδυνα ποτάμια, κινδύνεψα από ληστές, κινδύνεψα από τους ομογενείς μου Ιουδαίους, κινδύνεψα από τους εθνικούς. Πέρασα κινδύνους σε πόλεις, κινδύνους σε ερημιές, κινδύνους στη θάλασσα, κινδύνεψα από ανθρώπους που υποκρίνονταν τους αδερφούς. Κόπιασα και μόχθησα πολύ, ξαγρύπνησα πολλές φορές, πείνασα, δίψασα, πολλές φορές μου έλειψε εντελώς το φαγητό, ξεπάγιαζα και δεν είχα ρούχα να φορέσω. Εκτός από τα άλλα είχα και την καθημερινή πίεση των εχθρών μου και τη φροντίδα για όλες τις εκκλησίες” (Β’ Κορ 11,24-28)
Γι’ όλα αυτά η Εκκλησία σήμερα γιορτάζει σε όλο τον κόσμο το μαρτύριό τους, επειδή και οι δύο έδωσαν τη ζωή τους μαρτυρώντας το Ευαγγέλιο του Χριστού στη Ρώμη, υπό τον αυτοκράτορα Νερό: ο Πέτρος, ο πρώτος επίσκοπος της Ρώμης, σταυρώθηκε με το κεφάλι του προς τα κάτω, κατόπιν αιτήματός του, γιατί δεν θεωρούσε τον εαυτό του άξιο να πεθάνει με τον ίδιο τρόπο με τον Ιησού, και θάφτηκε στο λόφο που ονομάζεται Βατικανό. Ο Παύλος αποκεφαλίστηκε με σπαθί.
Οι ιεροί τάφοι τους τιμούνται καθημερινά από εκατομμύρια πιστούς που επισκέπτονται τις μεγαλοπρεπείς βασιλικές που χτίστηκαν προς τιμήν τους. Τους τιμούμαστε κι εμείς από αυτόν τον όμορφο και αγαπημένο μας ναό, και τους ζητάμε τη χάρη να είμαστε αληθινοί μαθητές του Χριστού, να μας προστατέψουν και ευλογήσουν με τη μεσιτεία τους.
You must be logged in to post a comment.