«Θα ανοίξω το στόμα μου σε παραβολές. Θα πω πράγματα κρυμμένα από τότε που δημιουργήθηκε ο κόσμος» (εδ. 35), ισχυρίζεται ο Κύριός μας στο σημερινό Ευαγγέλιο (Μτ 13,24-43). Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο Ιησούς δίδασκε τα πλήθη χρησιμοποιώντας παραβολές: 1) οι παραβολές μας περιγράφουν εικόνες παρμένες από την φύση ή την ανθρώπινη ζωή που είναι εύκολο να απομνημονευθούν· 2) είναι σύντομες και απλές, όμως αναφέρονται σε πραγματικότητες που είναι περίπλοκες και δυσνόητες, γι’ αυτό προσθέτει ο Κύριος: «Όποιος έχει αυτιά για ν’ ακούει, ας ακούει…» (εδ. 43), δηλαδή, όποιος μπορεί να καταλάβει, ας καταλάβει· 3) επειδή το υλικό σύμπαν που βλέπουμε και που περιγράφεται στις παραβολές, είναι εικόνα του πνευματικού κόσμου που δεν βλέπουμε. Γι’ αυτό λέει ο Ιησούς: «Θα μιλήσω για κρυμμένα πράγματα…», επειδή ο κατώτερος κόσμος έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με την εικόνα του ανώτερου κόσμου, και τώρα ο Κύριος μας αποκαλύπτει τα πράγματα των οποίων αυτός ο υλικός κόσμος είναι εικόνα.

Η παραβολή «των ζιζανίων», όπως είναι συνήθως γνωστή, συνεχίζει το θέμα της πνευματικής σποράς του Θεού στις καρδιές των ανθρώπων (βλ. «Παραβολή του σπορέα» σε Μτ 13,3-8), αλλά σε αυτήν προστίθεται μια άλλη σπορά, επίσης πνευματική, που ο κακός κάνει με την σειρά του στους ανθρώπους: ο διάβολος σπέρνει το κακό, την αμαρτία, όσα είναι αντίθετα με τη χάρη του Θεού, ό,τι είναι αντίθετο με το σπόρο που σπέρνει ο Χριστός στον κόσμο, διότι «ο σπορέας που σπέρνει τον καλό σπόρο είναι ο Υιός του Ανθρώπου» (εδ. 37).

Η πρώτη σπορά ενός κακού σπόρου (δηλαδή της αμαρτίας) έγινε από τον Διάβολο στον Κήπο της Εδέμ με το εξής τρόπο: έσπειρε στους νους του Αδάμ και της Εύας τον σπόρο της ανυπακοής στον Θεό (βλ. Γεν 3,1-7), του οποίου ο καρπός είναι ο χωρισμός από τον Θεό και η απώλεια της ζωής. Ο Σατανάς είναι ο «εχθρός» (εδ. 39) που έσπειρε στον κήπο του Θεού τον σπόρο της αμαρτίας, αντίθετο με τον σπόρο της χάρης, η οποία μας μεταδίδει τη ζωή.

Ποια είναι λοιπόν τα χαρακτηριστικά του κόκκου του ζιζανίου που ο Ιησούς χρησιμοποιεί για να μας απεικονίσει την αμαρτία; «Ζιζάνιο»: (ορισμός) αυτοφυή και άχρηστα χόρτα που φυτρώνουν ανάμεσα σε άλλα καλλιεργούμενα φυτά (ιδ. σιτηρά) και εμποδίζουν την ανάπτυξή τους; φυτό που ζει παρασιτικά; χόρτο που φυτρώνει μόνο του στη φύση, χωρίς να το έχει καλλιεργήσει ο άνθρωπος. Ο Κύριός μας πολύ σωστά επέλεξε την εικόνα αυτού του άχρηστου κόκκου που εμποδίζει τον καλό σπόρο στην ανάπτυξή του, που καταστρέφει γύρο του τα καλά φυτά και μολύνει ό,τι σπάρθηκε, κ.λπ., για να μας απεικονίσει τι παράγει η αμαρτία στην ψυχή μας: δηλαδή εμποδίζει τη χάρη του Θεού να ενεργεί μέσα μας· μας βλάπτει πνευματικά (μας αφαιρεί την πνευματική μας ζωή) και μολύνει ηθικά την ανθρωπότητα, έτσι ώστε να μην παράγει καλούς καρπούς (καλά έργα), αλλά μόνο ανομία και κακία.

Όπως κάθε άλλος σπόρος που σπέρνεται, το ζιζάνιο παραμένει κρυμμένο στο χώμα για κάποιο χρονικό διάστημα, χωρίς να εμφανίζεται στην επιφάνεια, αλλά αναπτύσσοντας τις ρίζες του. Με την πάροδο του χρόνου το ζιζάνιο θα παράγει τους πρώτους βλαστούς του και θα εμφανιστεί στην επιφάνεια, αλλά αναμιγμένος με το καλό φυτό (το σινάπι), όντας σχεδόν απαρατήρητο μέχρι τη στιγμή που θα παραχθούν οι καρποί: τότε θα είναι πολύ αργά, γιατί θα έχει ήδη καταστρέψει το θερισμό…

Το ίδιο ισχύει και για την αμαρτία. Σε πόσους ανθρώπους ο Διάβολος θα έχει σπείρει το σπόρο της αμαρτίας στα χρόνια της παιδικής τους ηλικίας;: στην αρχή το παιδί είπε ένα μικρό ψέμα, σχεδόν σαν ένα παιχνίδι, που όμως με τα χρόνια θα γίνει ένα μεγάλο όπλο για να εξαπατά άλλους ανθρώπους και να επιτύχει πράγματα στη ζωή του χωρίς να τα αξίζει… Ένα πρώτο κέρμα που κλέφτηκε από τους γονείς, τους παππούδες ή γιαγιάδες, μια αμαρτία που αργότερα θα εκδηλωθεί σε κάθε είδους μανουβραρίσματα για να κερδηθούν χρήματα παράνομα, και έτσι τέτοιος άνθρωπος καλείται από τους άλλους «επιτυχημένος επιχειρηματίας», αν και είναι απατεώνας… Μια πρώτη κακή λέξη που κάποιο παιδί έμαθε από μεγαλύτερα παιδιά, ίσως μην κατανοώντας πλήρως το νόημά της, αλλά που στην ενηλικίωσή του θα εκδηλωθεί σε πράξεις και κλίσεις στη βία και τη πορνεία…

Πολλοί συχνά εμείς οι ίδιοι φταίμε να φυτεύεται ο σπόρος της αμαρτίας στην ψυχή μας, επειδή δεν φροντίζουμε σωστά για την πνευματική υγεία της ψυχής μας, διότι ανοίγουμε τα μάτια μας σε κάθε είδους εικόνες και αναγνώσεις, τα αυτιά μας σε κάθε είδους συνομιλία, με το τραγικό αποτέλεσμα να μην έχουμε καν χρόνο να ακούσουμε τον λόγο του Θεού στη Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία! Γι’ αυτό ο Κύριος επιμένει: «Όποιος έχει αυτιά [ικανά] για ν’ ακούει, ας ακούει…» (εδ. 43).

Κηρύγματα Tags: