[Μτ 13,44-52] Λέγαμε τις προηγούμενες Κυριακές (βλ. 15η Κυριακή Α’, 16η Κυριακή Α’) ότι οι παραβολές είναι οι διδασκαλίες του Ιησού σχετικά με τα μυστήρια του Θεού και της ανθρώπινης ζωής, που παρουσιάζονται με παιδαγωγικό τρόπο για να είναι προσιτές στην κατανόηση όλων των ακροατών. Πράγματι, ο Χριστός είναι ο ζωντανός Λόγος του Θεού που ήρθε σε αυτόν τον κόσμο για να μιλά στους ανθρώπους.

Σήμερα έχουμε ακούσει δύο πολύ σύντομες παραβολές που μας μιλάνε για το πόσο πολύτιμο είναι η βασιλεία των Ουρανών και για το πώς οι άνθρωποι μπορούν να την αποκτήσουν, ή μάλλον, πώς μπορούν να εισέλθουν σε αυτήν. Η πρώτη παραβολή (εδ. 44) συγκρίνει τη βασιλεία των Ουρανών με έναν θησαυρό, η δεύτερη (εδ. 45) την συγκρίνει με ένα πολύτιμο μαργαριτάρι. Πολλές φορές ο Χριστός δίδαξε τους μαθητές του για τη Βασιλεία των Ουρανών. Τι είναι λοιπόν η Βασιλεία των Ουρανών;

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Βασιλεία των Ουρανών (δηλαδή του Θεού) είναι το ουσιαστικό διάστημα στο οποίο ο Θεός δίνει ζωή σε όλους όσους βρίσκονται εκεί. Στη Βασιλεία των Ουρανών ο Θεός είναι Βασιλιάς, είναι το επίκεντρο όλων των πραγμάτων, η ανεξάντλητη πηγή ζωής και ευτυχίας. Ωστόσο, παρόλο που το όνομά της δείχνει ότι δεν προέρχεται από αυτόν τον επίγειο κόσμο, γι’ αυτό λέμε που είναι «των ουρανών», αυτή η βασιλεία κατέβηκε στη γη μέσω του Ιησού Χριστού και έχει γίνει προσιτή στους ανθρώπους, έχει ανοίξει τις πόρτες της για να εισέλθουν εκεί όσοι την αναζητάνε. Γι’ αυτό ο Ιησούς είπε στους μαθητές του: «η βασιλεία των Ουρανών είναι κιόλας ανάμεσα σας» (Λκ 17,21), επειδή αυτοί υποδέχτηκαν τα λόγια του με πίστη.

Πρόκειται όμως για μια πνευματική βασιλεία, που δεν περιορίζεται από φυσικά σύνορα, απευθύνεται στις καρδιές των ανθρώπων, διότι ο κινητήρας της είναι η χάρη του Θεού, η οποία μεταμορφώνει τον άνθρωπο από μέσα του, μετατρέποντας τελικά όλη την ανθρώπινη ζωή και το γύρω της περιβάλλον. Δεν είναι βασιλεία που βασίζεται στην υλική πρόοδο της ανθρώπινης κοινωνίας, γι’ αυτό ο απόστολος Παύλος διευκρινίζει : «… η βασιλεία του Θεού δεν είναι φαγητά και ποτά, αλλά δικαιοσύνη, ειρήνη και χαρά στο Άγιο Πνεύμα» (Ρωμ 14,17).

Σε όλη την ιστορία οι άνθρωποι οικοδόμησαν πολλές βασιλείες, που είχαν ορισμένες στιγμές δόξας και λαμπρότητας, αλλά που τελικά εξαφανίστηκαν. Ήταν βασιλείες που υπόσχονταν πολλά, αλλά έδωσαν λίγα ή τίποτα στους κατοίκους τους. Ήταν βασιλείες της γης, βασισμένες στην ανθρώπινη δύναμη και ικανότητα, και χάθηκαν μαζί με τους οικοδόμους τους. Ακόμα και η εποχή μας είναι μάρτυρας παρόμοιων προσπαθειών οικοδόμησης «σύγχρονων βασιλείων», στο περιθώριο της βασιλείας του Θεού, που επιδιώκουν να αντικαταστήσουν τη βασιλεία των Ουρανών, καθώς σκοπεύουν, τουλάχιστον έτσι παρουσιάζονται, να οδηγήσουν την ανθρωπότητα στον απελευθερωτικό παράδεισο της επιστήμης και προόδου. Θα επιτύχουν όλες αυτές οι προσπάθειες ικανοποιητικό αποτέλεσμα εάν, από την αρχή, αποκλείσουν από τα θεμέλια τους την παρουσία του Θεού στη μέση της ανθρώπινης κοινωνίας;

Πράγματι, μόνο η βασιλεία του Χριστού είναι αιώνια («Η βασιλεία σου βασιλεία αιώνια, κι η εξουσία σου διαρκεί σε όλες τις γενιές», Ψαλ 145,13), και θα βασιλέψουν αιώνια μαζί του όσοι δέχονται την βασιλεία του στις καρδιές τους και ζουν σύμφωνα με τις αρχές της. Γι’ αυτόν τον λόγο οι παραβολές που ακούσαμε σήμερα επιμένουν ότι αξίζει να κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια για να αποκτήσουμε μια θέση για μας σε αυτή τη βασιλεία. Διότι αυτή είναι ένας «κρυμμένος θησαυρός» για τους ανθρώπους, αλλά που σε κάποια στιγμή της ζωής μας το βρίσκουμε, και αν είμαστε σοφοί και συνετοί, αν καταλάβουμε την αξία που έχει, θα είμαστε σίγουρα πρόθυμοι να αφήσουμε πίσω μας τα πράγματα με λιγότερη αξία σε αντάλλαγμα για την κατοχή του. Η βασιλεία του Χριστού είναι ένα «πολύτιμο μαργαριτάρι» που πολλοί το αναζητούν καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους, χωρίς να γνωρίζουν πού είναι, αλλά με την ελπίδα να το βρουν μια μέρα, και που τελικά φανερώνεται σε εκείνους που το αναζητούν με πολλή λαχτάρα.

Ο θησαυρός μας και το πολύτιμο μαργαριτάρι μας είναι η πίστη στον Χριστό, η οποία μας ανοίγει τη πόρτα της βασιλείας του Θεού, αιώνιας βασιλείας ζωής.

Κηρύγματα Tags: