Τι είναι η κλήση;

Η χριστιανική κλήση είναι ένα κάλεσμα του Θεού προς τον άνθρωπο για μία κατάσταση ή έναν τρόπο ζωής, σύμφωνα με τα σχέδια της πρόνοιάς του Θεού. Εξαιτίας αυτού, η κλήση είναι ένα μυστήριο, και μπορεί να φανεί μόνο από την άποψη της πίστης. Πάνω από όλα είναι μια επιλογή. Για τον Θεό, η κλήση ισοδυναμεί με την εκλογή: «οὓς δὲ προώρισεν, τούτους καὶ ἐκάλεσεν…» (Ρωμ. 8,30). Αυτή η επιλογή δεν έχει άλλη εξήγηση παρά την ελεύθερη θεϊκή πρωτοβουλία.

Η εσωτερική επιθυμία να αγκαλιάσει κάνεις τη μοναχική ζωή είναι ένδειξη μιας αυθεντικής θεϊκής κλήσης που ξεπερνά την επιθυμία της ανθρώπινης φύσης και πρέπει να ακολουθηθεί αμέσως. Σήμερα, όπως και πάντα, ισχύουν τα λόγια του Ιησού: «Αν θες να είσαι τέλειος, πήγαινε, πούλησε ό,τι έχεις και δώσε τα στους φτωχούς και έλα να με ακολουθήσεις!» (Ματθ. 19,21).

Η μοναχική κλήση είναι, λοιπόν, κάτι το υπερφυσικό. Και όσοι την βλέπουν με καθαρά ανθρώπινα μάτια, ή ακόμα χειρότερα, κοσμικά μάτια, δεν μπορούν να την καταλάβουν. Η κλήση δεν προκύπτει από τη απόφαση του ανθρώπου, δεν ανακαλύπτεται κάνοντας τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού· δεν μπορεί να μας την δείξει ένας ψυχολόγος, ένας ψυχοπαιδαγωγός ή οποιοσδήποτε εκπαιδευτικός του κόσμου. Είναι ένα κάλεσμα από τον Θεό και, επομένως την αντιλαμβανόμαστε όταν ακούμε τον Θεό μέσω της προσευχής και της εσωτερικής σιωπής.

Ο Ιησούς με καλεί;

Η κλήση είναι ένα εσωτερικό κάλεσμα. Εξαίρεση είναι ορισμένες  περιπτώσεις Αγίων που έλαβαν ένα ειδικό σημάδι από τον Θεό (όπως ο Άγιος Παύλος, ο οποίος βίωσε ένα όραμα του Χριστού στο δρόμο προς τη Δαμασκό). Ο Ιησούς συνήθως καλεί στην αφιερωμένη ζωή (μοναχική ή ιερομοναχική) μιλώντας στην καρδιά του καλεσμένου.

Ο άνθρωπος «αντιλαμβάνεται» ότι καλείται, ίσως μετά από ένα ιδιαίτερο γεγονός στη ζωή του. Αν κάποιος αισθάνεται έλξη από τα λόγια του Κυρίου στο Ευαγγέλιο ή από το παράδειγμα άλλων ιερέων ή ιεραποστόλων, και επιθυμεί να απαρνηθεί τα επίγεια αγαθά, για να ακολουθήσει τον Χριστό όπως ο ίδιος μας υπόδειξε, αυτός ο άνθρωπος μπορεί να σκεφτεί ότι καλείται στην ιεροσύνη ή στην μοναχική ζωή.

Κάθε κλήση είναι μια ξεχωριστή ενέργεια της αγάπης του Θεού προς τον καθένα, γι’ αυτό είναι αυστηρά προσωπική και χρειάζεται προσωπική καθοδήγηση. Εάν πιστεύεις ότι ο Θεός σε καλεί, πρέπει να μιλήσεις γι’ αυτό, όχι με οποιονδήποτε άνθρωπο, αλλά με έναν καλό και έμπειρο ιερέα (έναν πνευματικό) που θα σε βοηθήσει στη διάκρισή σου, για να μάθεις αν πράγματι ο Χριστός σου δίνει αυτή τη συγκεκριμένη κλήση.

“Οι μοναχοί και οι αφιερωμένοι λαϊκοί είναι για τους ανθρώπους το σημείο αναφοράς για τη σπουδαιότητα των αγαθών της μελλοντικής Βασιλείας του Θεού. Ακολουθούν πιστά τον Ιησού Χριστό, εφαρμόζουν τις ευαγγελικές προτροπές,  την αγνότητα, τη φτώχεια, την υπακοή. Προσπαθούν να ζουν μέσα στο πνεύμα των μακαρισμών. Αυτός ο τρόπος ζωής ανήκει αναμφισβήτητα στη ζωή και στην αγιότητα της Εκκλησίας”.

Β΄ Συνόδου Βατικανού, «Πέρι Εκκλησίας», 44.

Τα στάδια της εκπαίδευσης μέσα στο Τάγμα

1. Μικρό Ιεροσπουδαστήριο. Σκοπός του είναι να βοηθήσει τους εφήβους, στους οποίους εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια της κλήσης. Να μπορέσουν να την αναγνωρίσουν πιο εύκολα και να ανταποκριθούν σωστά. Εδώ, ακριβώς, οι έφηβοι πρέπει να μάθουν να ακολουθούν τον Ιησού Χριστό, ο οποίος είναι το κέντρο της κλήσης τους.

Δες…

2. Δοκίμιο. Η ζωή στο Τάγμα αρχίζει εδώ. Διαρκεί ένα χρόνο και έχει ως στόχο οι δόκιμοι αδελφοί να γνωρίσουν στην πληρότητά της τη θεία κλήση, ιδιαίτερα αυτήν του Τάγματος. Να μάθουν τον τρόπο ζωής του, να συμφωνήσουν με τον νου, την καρδιά τους και με το πνεύμα τους, ώστε οι υπεύθυνοι να μπορέσουν να ελέγξουν την πρόθεση και την καταλληλότητά τους.

Δες…

3. Ιεροσπουδαστήριο. Δεδομένου ότι το Τάγμα του Ενσαρκωμένου Λόγου είναι ένα ιερατικό τάγμα, τα περισσότερα μέλη του είναι ιερείς. Μετά το Δοκίμιο αρχίζει η περίοδος της ιερατικής μόρφωσης, που πραγματοποιείται σύμφωνα με τους κανονισμούς για τα ιεροσπουδαστήρια της Καθολικής Εκκλησίας, και πάντα σε αρμονία με την πνευματικότητα και την αποστολή του Τάγματος. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται μια ουσιαστική και πολύπλευρη εκπαίδευση στον ανθρώπινο, στο πνευματικό, στο στοχαστικό και στο ποιμαντικό τομέα.

Δες…

Επικοινώνησε μαζί μας

Εάν θες να μιλήσεις με κάποιον ιερέα του Τάγματος μας για τη κλήση σου ή έχεις απορίες γι’ αυτό το θέμα, επικοινώνησε μαζί μας: