Ιστορία της ίδρυσης

Το μοναχικό Τάγμα «του Ενσαρκωμένου Λόγου» ιδρύθηκε στην Αργεντινή την 25η Μαρτίου 1984 από τον π. Κάρλος Μιγέλ Μπουέλα (Carlos Miguel Buela) με την πρόθεση να ακολουθήσει τον Ιησού Χριστό μέσα από τους όρκους της ακτημοσύνης, της παρθενίας και της υπακοής, και μέσα από τον τέταρτο όρκο «αφιέρωσης στην Παναγία», σύμφωνα με την πνευματικότητα του Αγίου Louis-Marie Grignion de Montfort.

Αυτή η μοναστική εμπειρία ξεκίνησε στη μικρή και σεμνή επισκοπή SanRafael, η οποία βρίσκεται σε μια γραφική περιοχή της νότιας επαρχίας της Mendoza (Αργεντινή), πολύ κοντά στο ορεινό σύνορο των Άνδεων. Η έναρξη της συνέπεσε με την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (25 Μαρτίου 1984), ημέρα κατά την οποία όλοι οι καθολικοί επίσκοποι του κόσμου, μαζί με τον Πάπα, αφιέρωσαν τον κόσμο στην Αμίαντη Καρδιά της Παρθένου Μαρίας.

* Συμβολισμός του εμβλήματος του Τ.Ε.Λ.

ive-world

Άλλες σημαντικές ημερομηνίες:

  • Το 1987 το T.Ε.Λ. ίδρυσε την πρώτη μοναστική κοινότητά του εκτός Αργεντινής στο Λιματάμπο (Περού).
  • Το 1989 ιδρύθηκε μια μοναστική κοινότητα στη Ρώμη (Ιταλία) για τις σπουδές των μελών του τάγματος στα Βατικανά Πανεπιστήμια. Το ίδιο έτος τα μέλη του καινούργιου τάγματος κάνουν την εμφάνισή τους στη Βόρειο Αμερική: την 1η Ιουλίου ιδρύεται μια κοινότητα ιερεών στην Επισκοπή του Μπρούκλιν, Νέα Υόρκη (ΗΠΑ).
  • Την 27η Δεκεμβρίου 1987, στην εορτή του Αγίου Αποστόλου Ιωάννη, ιδρύεται το Μικρό Ιερό σπουδαστήριο.
  • Το 1988 ιδρύθηκαν: στις 22 Φεβρουάριου – το Δοκίμιο για μοναχούς με όνομα «Marcelo Javier Morsella» προς τιμήν ενός ιεροσπουδαστή, από τα πρώτα μέλη του τάγματος, που πέθανε το 1986. Την 25η Δεκεμβρίου – ιδρύθηκε η ανδρική μονή «του Ενσαρκωμένου Λόγου», η πρώτη του ενορατικού τμήματος. Το ίδιο έτος, στις 23 Σεπτεμβρίου, έγινε η πρώτη Γενική Συνέλευση του τάγματος.
  • Το 1992 έγινε η ολοκλήρωση του Καταστατικού του τάγματος.
  • Το 1993 ιδρύθηκαν κοινότητες στη Ρωσία, στην Ιερουσαλήμ και στην Ταϊβάν.
  • Το 2001 η Αγία Έδρα αναθέτει στο τάγμα την «Αποστολή Sui iuris» στο Τατζικιστάν.

Το Τάγμα στην Ελλάδα

Από το 2008 το Τ.Ε.Λ. βρίσκεται στην Ελλάδα. Οι μοναχοί της πρώτης κοινότητας εγκαταστάθηκε στην Κηφισιά (Αττικής) και ανάλαβαν την ποιμαντική διακονία στο Ναό «Απόστολος Παύλος» της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Αθηνών μέχρι το 2017. Την Κυριακή 1η Οκτωβρίου 2017  το Τάγμα ίδρυσε μια νέα μοναχική κοινότητα στην Ξινάρα Τήνου, στην εκκλησιαστική δικαιοδοσία της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου.

 Μοναστηκή οικογένια  |  Στόχος και χάρισμα  |  Πνευματικότητα  |  Αποστολική διακονία