Τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018  στις 7 μμ έγινε η εγκατάσταση του νέου Εφημερίου π. Φερνάντου Bravo και του υπεφημερίου π. Ιωσήφ  Rossi στην ποιμαντική ενότητα Στενής τηςΤήνου, στην εκκλησιαστική δικαιοδοσία της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Τήνου-Μυκόνου-Νάξου. Και οι δύο ιερείς είναι ιερομόναχοι του μοναχικού τάγματος του «Ενσαρκωμένου Λόγου»  της μοναχικής κοινότητας που έχει εγκατασταθεί στην Ξινάρα της Τήνου από το Οκτώβριο του 2017.

Η ανάληψη των καθηκόντων του νέου εφημερίου και νέου υπεφημερίου έγινε με την τέλεση Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας την οποία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπός μας και συλλειτούργησαν οι ιερείς: ο Γενικός Βικάριος της Αρχιεπισκοπής π. Φραγκίσκος Βιδάλης, ο Επαρχιακός του μοναχικού Τάγματος του «Ενσαρκωμένου Λόγου» π. Ερνέστος, ο τέως   εφημέριος της ποιμαντικής ενότητας Στενής π. Ιωάννης Σκλάβος, ο εφημέριος Χώρας Τήνου και Σκαλάδου π. Μάρκος Φώσκολος, ο εφημέριος Μυκόνου και Σάμου π. Ριχάρδος και ο π. Μάρκος Βιδάλης του Κλήρου τη Αρχιεπισκοπής των Καθολικών Αθηνών.

Στη Θεία Λειτουργία ήταν παρούσες επίσης: η εκπρόσωπος της Γενικής Ηγο  υμένης του μοναχικού Τάγματος των «δούλων του Κυρίου και της Αειπαρθένου Θεοτόκου Μαρίας», η Επαρχιακός του Τάγματος Μητέρα Μαρία, η αδελφή Παναγιώτα και οι τρεις Αδελφές της κοινότητας της Τήνου: Ηγουμένη Μαρία και οι αδελφές Σπεράντζα και Γλυκερία.

Αμέσως μετά την έναρξη της Θείας Λειτουργίας ο Αρχιεπίσκοπος  ζήτησε από το Γενικό Βικάριο της Αρχιεπισκοπής να διαβάσει το Επισκοπικό Διάταγμα του διορισμού νέου Εφημερίου και Υπεφημερίου.

Στο κήρυγμα του ο Αρχιεπίσκοπο είπε μεταξύ άλλων:

“Χθες η Εκκλησία μας έζησε στον Καθεδρικό της Ναό, με την παρουσία πλήθος πιστών  μία ιστορική ημέρα. Και, εορτάζοντας την Μητέρα μας και Προστάτισσα μας Παναγία του Ροδαρίου, δεχθήκαμε από το Θεό μέσω της Παναγίας ένα πολύτιμο δώρο για την τοπική μας Εκκλησία. Υποδεχθήκαμε  τρεις μοναχές  του μοναχικού τάγματος των Δούλων του Κυρίου και της Παναγίας που τώρα αποτελούν μια νέα μοναχική κοινότητα που εγκαταστάθηκε στο Θεομητορικό Προσκύνημα  της Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου. Η Εκκλησία υποδέχθηκε με χαρά και ενθουσιασμό την Επαρχιακή τους που τις συνόδεψε και δύο άλλες αδελφές που ήρθαν να παραστούν σ’ αυτές τις όμορφες στιγμές που ζήσαμε. Δοξάσαμε τον ένα και Τριαδικό  Θεό και ευχαριστήσαμε την Παναγία για την ιστορική για το μεγάλο.

Σήμερα εδώ στην Ποιμαντική Ενότητα της Στενής ζούμε μία άλλη ιστορική στιγμή, επίσης σημαντική. Την ιστορία  αυτής της Ενορίας και Ποιμαντικής Ενότητας λάμπρυναν μέχρι χθες εκλεκτοί  και ζηλωτές εφημέριοι και σήμερα αναβαθμίζεται με την εγκατάσταση όχι απλά ενός εφημερίου αλλά μιας μοναχικής  κοινότητας, που αποτελείται από δύο νέους ιερομονάχους που ήρθαν στην Τήνο να προσφέρουν τον εαυτόν τους και τα χαρίσματά τους στην υπηρεσία της τοπικής μας Εκκλησίας.

Είναι ο π. Φερνάνδος  Bravo που γνωρίσατε για ένα σχεδόν χρόνο και που συνεργάστηκε αλλά και προετοιμάστηκε στα νέα του καθήκοντα με την αδελφική συνεργασία του αγαπητού π. Ιωάννη Σκλάβου. Από σήμερα είναι ο νέος εφημέριος, ο οποίος και αναλαμβάνει με χαρά και ελπίδα τα νέα του εφημεριακά καθήκοντα κοντά σας και κοντά στις πέντε ενορίες που αποτελούν  την ποιμαντική Ενότητα Στενής.

Κοντά στον νέο σας εφημερία π. Φερνάνδο, με αρκετή πείρα εφημερίου και σε άλλες χώρες,  θέτουμε ως υπεφημέριο το νεαρό ιερομόναχο του ιδίου μοναχικού τάγματος π. Ιωσήφ  Rossi, που είναι ένας από τους πιο νέους ιερείς της τοπικής μας Εκκλησίας, μόλις 29 ετών.

Αδελφοί μου και αδελφές μου, σας ζητώ χωρίς κανένα δισταγμό και με πολλή αγάπη και ελπίδα να τους αγκαλιάστε και τους δυο, διότι έρχονται με πολλή καλή θέληση  να σας προσφέρουν όλα τα χαρίσματα τους και μαζί σας να συνεργαστούν για βιώσετε το Ευαγγέλιο και να αισθανθείτε την ομορφιά της μίμησης της ζωής του Χριστού.

Ευχαριστώ θερμά τον Επαρχιακό του Μοναχικού Τάγματος του «Ενσαρκωμένου Λόγου», π. Ερνέστο που είναι και σήμερα μαζί μας σ’ αυτό το νέο ξεκίνημα της Ποιμαντικής αυτής Ενότητας στην οποία δημιουργούνται νέες προοπτικές, προσφέρονται νέα χαρίσματα  που την αναβαθμίζουν και ανοίγουν νέοι ορίζοντες πνευματικής ανανέωσης και αποστολικής δράσης για το σύνολο των ενοριών που την αποτελούν.

Αγαπητέ π. Ερνέστο σας ευχαριστούμε που θελήσατε παρά τις πολλές  αιτήσεις απο πολλά μέρη του κόσμου να στείλετε τους ιερείς σας, θελήσατε να ικανοποιήσετε το αίτημά μας και να συνδράμετε την τοπική μας Εκκλησίας με δύο νέους ιερείς του μοναχικού σας τάγματος. Αναγνωρίζουμε την αξία αυτής της προσφορά και σας βεβαιώνουμε ότι η εδώ Ποιμαντική Ενότητα αλλά και όλη η τοπική μας Εκκλησίας θα είναι δίπλα στους δύο ιερείς σας και θα τους παρέχουμε όλα τα απαραίτητα μέσα για την άσκηση της αποστολής τους. Ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα, τόσο η εδώ ποιμαντική ενότητα όσο και όλη η τοπική μας Εκκλησία να γευθεί τους πνευματικούς καρπούς της ποιμαντικής  προσφοράς τους.

Αγαπητέ π. Φερνάνδο και π. Ιωσήφ να αγαπάτε και να συνεργάζεστε με τον εδώ παρόντα αγαπητό π. Νικόλαο Μαραγκό, εφημέριο της εδώ αδελφής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Είναι ο ιερέας που συνεργάστηκε υποδειγματικά με τους προηγούμενους τέσσερεις ιερείς που πέρασαν από την ενορία σας και έδωσε ένα όμορφο παράδειγμα αντικειμενικότητας και άψογης συνεργασίας.

Ο λόγος του Κυρίου μας παρουσίασε  σήμερα μία παραβολή που αποτελεί σύνοψη όλου του Ευαγγελίου, μας δίδαξε ποιος είναι ο πλησίον μας  και ακούσαμε με ιδιαίτερη προσοχή την προτροπή του Κυρίου που απεύθυνε στον νομοδιδάσκαλο αλλά και στην κάθε μια και στον καθένα μας: πήγαινε και κάνε και εσύ το ίδιο.

Είθε αυτή η ποιμαντική ενότητα της Στενής να ανοίξει τις πόρτες της προς όλους και να είναι το κάθε μέλος της ένας καλός Σαμαρείτης  για τον πλησίον του και έτσι θα εκπληρώνει και την άλλη εντολή του Κυρίου: «να αγαπάτε ο ένας τον άλλο όπως εγώ σας αγάπησα».

Αυτό εύχομαι αδελφοί μου και αδελφές μου και προσεύχομαι  ώστε η σημερινή ημέρα να είναι η αρχή μιας νέας εποχής ώστε να βιώνετε καθημερινά την αγάπη σας προς τον πλησίον, χωρίς τοπικισμούς, χωρίς σύνορα και φραγμούς για να είστε ένα ζωντανό παράδειγμα μίμησης για όλες τις άλλες ποιμαντικές ενότητες της τοπικής μας Εκκλησίας. Αμήν”.

 

Κατά τη Θεία Κοινωνία οι Πατέρες του μοναχικού Τάγματος ¨Ενσαρκωμένου Λόγου»  και οι αδελφές του μοναχικού τάγματος των «δούλων του Κυρίου και της Αειπαρθένου Θεοτόκου Μαρίας» έψαλαν ένα πολυφωνικό ύμνο:

 

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο νέος εφημέριος της Στενής π. Φερνάνδος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο π. Νικόλαο, τον Επαρχιακό του μοναχικού του τάγματος π. Ερνέστο, τους παρόντες ιερείς και τα παρόντα λαϊκά μέλη της Εκκλησίας για την υποδοχή τους και την προσευχή τους.

Μετά την όλη ιεροτελεστία ο εφημέριος κάλεσε όλους στην μεγάλη ενοριακή αίθουσα της Ενορίας της Στενής όπου προσφέρθηκε παραδοσιακό κέρασμα.

Μέσα σε μια όμορφη γιορτινή ατμόσφαιρα οι Πατέρες και οι Αδελφές τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια από τις χώρες τους.

Ειδήσεις, Ελληνικά, Το Τ.Ε.Λ. Tags: