Η φάτνη είναι μια χριστιανική παράδοση, που ξεκίνησε από τον Άγ. Φραγκίσκο της Ασίζης και είναι η αναπαράσταση του τόπου της γέννησης του Ιησού. Είναι σημάδι πίστης στον Θεό, ο οποίος στη Βηθλεέμ «ήλθε να κατοικήσει ανάμεσά μας» (Ιω. 1,14). Συγκεντρωμένοι όλοι δίπλα στη φάτνη βλέπουμε μπροστά μας την Αγία Οικογένεια και αυτούς που τη συνοδεύουν: τους βοσκούς, τους Μάγους από την Ανατολή, τους κατοίκους της περιοχής, τα σπίτια τους, τα ζώα, τη φύση!

Ας προσευχηθούμε:

«Θεέ, Πατέρα μας, αγάπησες τον κόσμο τόσο πολύ ώστε μας έδωσες τον Μονογενή σου Υιό, τον Ιησού, που γεννήθηκε από την Παναγία, για να μας σώσει και να μας φέρει πίσω σε Σένα. Σε παρακαλούμε δώσε μας με την ευλογία Σου, ώστε αυτές οι εικόνες της γέννησης του Υιού Σου να μας βοηθήσουν να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα με χαρά και να αναγνωρίσουμε την παρουσία του Χριστού σε εμάς και σε όλους όσους έχουν ανάγκη της αγάπης του». ΑΜΗΝ.


Το χριστουγεννιάτικο δέντρο μας θυμίζει το έλατο που παραμένει αειθαλές και το χειμώνα και γίνεται έτσι σημάδι της ζωής που δεν πεθαίνει ποτέ. Αυτό το σύμβολο της χριστουγεννιάτικης παράδοσης, μας θυμίζει το δέντρο της ζωής, που είναι ο ίδιος ο Χριστός, το υπέρτατο δώρο του Θεού στην ανθρωπότητα, ενώ τα φώτα που το στολίζουν μας θυμίζουν ότι ο Ιησούς είναι το Φως του κόσμου και εμείς είμαστε μια αντανάκλαση αυτού του φωτός. Συγκεντρωμένοι όλοι γύρω από το στολισμένο με λαμπάκια χριστουγεννιάτικο δέντρο, τοποθετημένο δίπλα στη φάτνη, σκεπτόμαστε πως με τη γέννηση του Ιησού ανθίζει ξανά το δέντρο της ζωής, που τρέφει συνεχώς την ανθρωπότητα.

Ας προσευχηθούμε:

«Ευλογημένος είσαι Κύριε και Πατέρα μας, που αυτές τις ημέρες των Χριστουγέννων μας βοηθάς να θυμόμαστε με πίστη τα μυστήρια της γέννησης του Ιησού Χριστού. Χάρισε σε εμάς που στολίσαμε με φώτα αυτό το δέντρο, να ζήσουμε κάτω από το φως της αγίας ζωής του Υιού σου και να εμπλουτιστούμε με τις ίδιες αρετές που φώτισαν τα άγια παιδικά του χρόνια». ΑΜΗΝ.

Ελληνικά, Πνευματηκότητα