Αυτή η τέταρτη Κυριακή της Παρουσίας μας οδηγεί να κοιτάζουμε πιο προσεκτικά τη γυναίκα που θα γεννήσει ένα παιδί, που το κύριο γεγονός που εορτάζουμε στα Χριστούγεννα.

Η διήγηση του Ευαγγελίου [Λκ 1,39-45] μας τοποθετεί κατά τους μήνες πριν από τον τοκετό της Μαρίας της Ναζαρέτ. Αυτή επισκέπτεται την ξαδέλφη της, την Ελισάβετ, σε μια πόλη του Ιούδα. Η Ελισάβετ αναμένει επίσης ένα παιδί, το οποίο πρόκειται να είναι ο πρόδρομος του Μεσσία, του γιού της Μαρίας. Στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης, πολύ κοινής στην οικογενειακή ζωή, φαίνονται τα πρώτα σημάδια του έργου της σωτηρίας των ανθρώπων που ο Θεός πραγματοποιεί μέσω από αυτούς.

Πράγματι, η Μαρία πηγαίνει να βοηθήσει την ηλικιωμένη Ελισάβετ φέροντας μαζί της τον Υιό του Θεού και το Άγιο Πνεύμα. Η Μαρία χαιρετά την Ελισάβετ με το παραδοσιακό εβραϊκό χαιρετισμό: «η ειρήνη να είναι μαζί σου!», όχι μόνο εκφράζοντας μια ευχή, αλλά μεταδίδοντάς της την ειρήνη που προέρχεται από τον Θεό.

Έτσι, όταν Μαρία χαιρέτησε την Ελισάβετ συνέβησαν δύο πράγματα: πρώτον, το παιδί που θα ονομαστεί Ιωάννης σκίρτησε μέσα στα σπλάχνα της μητέρας του, διαισθανόμενο την παρουσία του Σωτήρα. Δεύτερον, η Ελισάβετ, γεμάτη από το Άγιο Πνεύμα, άρχισε να προφητεύει, επαινώντας την μητέρα και το παιδί που αυτή κουβαλούσε στα σπλάχνα της. Όλα αυτά μας δείχνουν ότι η φωνή της Μαρίας αποπνέει πάντα τη χαρά του Ευαγγελίου και τη χάρη του Αγίου Πνεύματος.

Η Ελισάβετ αναφωνεί λέγοντας: «Μακάρια είσαι εσύ και το παιδί σου!”, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη σχέση που είχαν με τον Θεό. Αυτή ήταν η ευλογία που περίμενε τόσο πολύ καιρό ο λαός του Ισραήλ, όπως διαβάζουμε στο πρώτο Ανάγνωσμα (Μιχ 5) και που δε θα πραγματοποιηθεί πριν «αυτή που γεννάει, θα γεννήσει…». Η ευλογία έπρεπε να έρθει στο λαό μέσω από μια γυναίκα και τον γιο της.

Της λέει επίσης: «ευλογημένη μεταξύ των γυναικών …», δηλαδή η Μαρία είναι η πρώτη μεταξύ των γυναικών της ανθρωπότητας, γιατί είναι η «νέα Εύα». Η πρώτη Εύα, η γυναίκα του Αδάμ, μας έθρεψε με το καρπό του θανάτου. Η νέα Εύα, η Μαρία, μας οδηγεί προς το δέντρο της ζωής και μας τρέφει με τον καρπό της χάριτος, με τον Υιό της τον Ιησού Χριστό. Έτσι λέει επίσης η Ελισάβετ: «ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου!”.

Τέλος, η Ελισάβετ διακηρύσσει τον μακαρισμό του κάθε πιστού, λέγοντας: «Μακάρια είσαι, γιατί πίστεψες». Διότι μόνο με την πίστη πραγματοποιούνται στην ζωή μας οι υποσχέσεις του Κυρίου.

Αυτά τα λόγια, αυτός ο χαιρετισμός ειρήνης και χαράς, δοξάζουν τον Κύριο, και αυτό το επαναλαμβάνουμε κάθε φορά που λέμε την προσευχή «Χαίρε Μαρία». Όπως η Αγία Ελισάβετ, με αυτή την προσευχή χαιρετάμε την Μητέρα του Θεού και το Υιό της, τους αποκαλούμε «ευλογημένους», και έτσι κατεβαίνουν σ’ εμάς η ειρήνη και η χάρη του Θεού. Η ζωή μας γεμίζει με χαρά και αγαλλίαση, όπως συνέβη με τον Ιωάννη τον Βαπτιστή, και το Άγιο Πνεύμα μας φωτίζει με το φως του, όπως συνέβη με την Ελισάβετ.

Επομένως, ας προσευχόμαστε με το «Χαίρε Μαρία» κάθε μέρα! Ας το λέμε όταν ξυπνάμε, πριν πάμε στη δουλειά ή στο σχολείο. Ας το λέμε όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση ανάγκης ή κινδύνου, για να έρθει η Παναγία σε ενίσχυσή μας. Ειδικά, ως ενοριακή κοινότητα, ας απαγγέλουμε το Άγιο Ροδάριο, διαλογιζόμενοι πάνω σε αυτό, διότι έτσι μαθαίνουμε τα κυριότερα μυστήρια της ζωής του Ιησού και της Μαρίας, και μαθαίνουμε να είμαστε μαθητές και πιστοί υπηρέτες τους.

Είθε στα Χριστούγεννα που αναμένουμε να αποδεχτούμε στη ψυχή μας την επίσκεψη του Ιησού και της Μαρίας.

Κηρύγματα Tags:

Leave a Reply