Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, σε αυτή την τέταρτη Κυριακή του Πάσχα η Εκκλησία εορτάζει την “Κυριακή του Καλoύ Ποιμένα”, του Ιησού Χριστού, καθώς και την “Παγκόσμια Ημέρα Προσευχής για τις κλήσεις» στην ιεροσύνη.

Στο σημερινό Ευαγγέλιο [Ιω 10,11-28] ο Κύριος ταυτίζεται με έναν καλό ποιμένα, και μας ταυτίζει με τα πρόβατά του. Ο Ιησούς μας αποκαλύπτει επίσης την προσωπική σχέση που έχει με τον καθένα από μάς και λέει: «εγώ γνωρίζω τα δικά μου πρόβατα κι εκείνα γνωρίζουν εμένα…».

Πράγματι, ο Χριστός είναι παρών στη ζωή μας από το Βάπτισμά μας ως «πνευματικός ποιμένας», ο οποίος ποτέ δεν μας εγκαταλείπει, αντίθετα, μας προστατεύει από τους κινδύνους, μας καθοδηγεί στην πορεία της πνευματικής ζωής μας, και, όπως ένας βοσκός βόσκει τα πρόβατά του στα καλύτερα λιβάδια, μας τρέφει με το Σώμα και το Αίμα του.

Ο Κύριος λέει: «θυσιάζω τη ζωή μου για τα πρόβατα», όπως το κάνει και ένας καλός βοσκός, αλλά στην πραγματικότητα αυτός είναι κάτι πολύ περισσότερο από έναν απλό βοσκό, και προσθέτει σχετικά τη ζωή του: «εγώ από μόνος μου την προσφέρω… Από μένα εξαρτάται να την προσφέρω κι από μένα εξαρτάται να την ξαναπάρω πίσω», μιλώντας για το θάνατό του στο σταυρό και την ανάσταση του την τρίτη ημέρα για την σωτηρία του ποιμνίου του.

Η Εκκλησία είναι το μεγάλο ποίμνιο του Χριστού, διασκορπισμένο σε όλο τον κόσμο, γι’ αυτό ο Κύριος επιλέγει και καλεί ορισμένους ανθρώπους για να εκπληρώσουν το έργο του σαν πνευματικοί βοσκοί, όπως ο ίδιος ζήτησε στον Απόστολο Σίμων Πέτρο, όταν τον ρώτησε και του είπε: «Σίμον, … μ’αγαπάς; … Βόσκε τα πρόβατά μου» (Ιω 21,16-17). Ο Πέτρος ανταποκρίθηκε δισγαγμένος στην πρόταση του Ιησού, γιατί ένιωθε ανάξιος να αντιπροσωπεύει τον αληθινό Ποιμένα και ένιωθε πολύ αδύναμος απέναντι στις δυσκολίες που συνεπάγονται απ’ αυτό το έργο.

Κατά παρόμοιο τρόπο κάθε κλίση στην ιεροσύνη λαμβάνει από τον Ιησού αυτή τη διπλή πρόσκληση: να αγαπάει κανείς τον Κύριο βαθιά και να εργάζεται για τη σωτηρία των αδελφών του.

Σήμερα η Εκκλησία εκπληρώνει ένα αίτημα του ίδιου του Ιησού, διότι, όπως διαβάζουμε στα Ευαγγέλια, «…περιόδευε ο Ιησούς όλες τις πόλεις και τα χωριά… Βλέποντας τα πλήθη, τα ευσπλαχνίστηκε, διότι ήταν ταλαιπωρημένοι και εγκαταλειμμένοι σαν πρόβατα που δεν είχαν βοσκό. Τότε λέει στους μαθητές του: Ο θερισμός είναι πολύς, οι εργάτες όμος είναι λίγοι. Παρακαλέστε, λοιπόν, τον κύριο του θερισμού, για να στείλει εργάτες στο θερισμό του…» (Μτ 9,35-38).

Έτσι, σ’ αυτήν την «Παγκόσμια Ημέρα Προσευχής για τις κλήσεις” στήν ιεροσύνη ζητάμε στον καλό τον Ποιμένα, τον Ιησού Χριστό, αυτός να εξακολουθεί να καλεί πολλούς ανθρώπους και να τους στέλνει για να είναι αληθινοί βοσκοί, γιατί, όταν τα πρόβατα δεν έχουν βοσκό, διασκορπίζονται και τα αρπάζει ο λύκος (ο διάβολος)…

Ας γιορτάσουμε με χαρά αυτές τις ημέρες του Πάσχα τον καλό Ποιμένα, ο οποίος συνεχίζει να καθοδηγεί την Εκκλησία Του (το ποίμνιό του) στα λιβάδια της αιώνιας ζωής.

Κηρύγματα Tags:

Leave a Reply