Με μεγάλη χαρά καλωσορίζουμε σήμερα σε αυτόν τον ναό τη μικρή (…), η οποία σε λίγα λεπτά θα λάβει το Μυστήριο του Βαπτίσματος.

Η παρουσία ενός νέου ανθρώπου σε αυτόν τον κόσμο (η γέννηση ενός παιδιού) για πολλούς λόγους είναι μια μεγάλη χαρά και πλούτος πρωτίστως για το ίδιο το παιδί που λαμβάνει το δώρο της ζωής, αν και δεν μπορεί ακόμη να το εκτιμήσει. Είναι μεγάλη χαρά για τους γονείς του, γιατί το παιδί είναι ο ορατός και ζωντανός καρπός της αμοιβαίας αγάπης που τους ένωσε μέσω του Μυστηρίου του Γάμου. Είναι μεγάλος πλούτος για την κοινωνία, για την πόλη ή το χωριό όπου ζει, γιατί κάθε παιδί είναι σημάδι της ζωτικότητας ενός πληθυσμού. Επίσης για την Εκκλησία κάθε παιδί που βαπτίζεται είναι ένα μεγάλο δώρο από τον Θεό, επειδή ο λαός του Θεού αυξάνεται με έναν νέο μαθητή του Χριστού, με ένα νέο παιδί του Θεού.

Πόσο σημαντική και πόσο πολύτιμη είναι η ζωή του κάθε ανθρώπου! Ο Ιησούς Χριστός το ξέρει αυτό πολύ καλά, αφού έδωσε τη ζωή του για όλους μας, αν και η ζωή του ήταν σίγουρα απείρως πιο πολύτιμη από τη δική μας. Είναι ακριβώς η ίδια η ζωή του Χριστού που μεταδίδουμε σήμερα σε αυτό το μικρό κορίτσι μέσω του Ιερού Βαπτίσματος, εκπληρώνοντας με τέτοιο τρόπο την εντολή που έδωσε ο Ιησούς στους Αποστόλους του, λέγοντάς τους: «Πηγαίνετε λοιπόν και κάνετε μαθητές μου όλα τα έθνη, βαφτίζοντάς τους στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος … εγώ θα είμαι μαζί σας κάθε μέρα, ως τη συντέλεια του κόσμου» (Μτ 28,19-20).

Οι Χριστιανοί βαφτιστήκαμε στο όνομα της Αγίας Τριάδας: έτσι ακριβώς, ενώ ο ιερέας ρίχνει νερό στο κεφάλι του παιδιού, λέει: « …σε βαπτίζω στο Όνομα του Πατρός, και του Υιού, και του Αγίου Πνεύματος». Πράγματι, από την ημέρα της Βάπτισής μας η Αγία Τριάδα αρχίζει να κατοικεί στην ψυχή μας και να είναι παρούσα στη ζωή μας. Σήμερα η (…) θα λάβει επίσης τον Ιερό Σταυρό για πρώτη φορά: θυμόμαστε και τιμούμε την Αγία Τριάδα κάθε φορά που κάνουμε το σημείο του σταυρού λέγοντας: «στο Όνομα του Πατρός, και του Υιού, και του Αγίου Πνεύματος».

Σε αυτή την ημέρα η (…) λαμβάνει τη χάρη του Θεού όχι μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα αλλά και για ολόκληρη τη ζωή της, γιατί μέσω του βαπτίσματος ο Θεός μας υιοθετεί ως παιδιά του και γινόμαστε μέρη της μεγάλης οικογένειας της Εκκλησίας.

Κηρύγματα Tags: