Σήμερα 1η Νοεμβρίου η Εκκλησία εορτάζει την πανήγυρη των Αγίων Πάντων. Αυτή την ημέρα τιμούμε όλους εκείνους τούς μαθητές του Χριστού που ενσαρκώσανε τέλεια στη ζωή τους τα ιδανικά του Ευαγγελίου.

Η Εκκλησία τους ανακήρυξε “αγίους”, δηλαδή αναγνώρισε ότι ορισμένοι Χριστιανοί, άνδρες και γυναίκες, έχουν εκπληρώσει πιστά, κατά τη διάρκεια της ζωής τους, τις διδασκαλίες του Χριστού. Τώρα πια βασιλεύουν αιώνια με τον Κύριο στη δόξα του και μεσιτεύουν για την Εκκλησία που ζει πάνω στη γη. Σ’ αυτούς αναφέρεται το πρώτο Ανάγνωσμα [Απ 7,2-4.9-14]: «είδα μεγάλο πλήθος που κανένας δεν μπορούσε να το απαριθμήσει, από κάθε έθνος, φυλή και λαό και γλώσσα, να στέκεται μπροστά στο θρόνο και μπροστά στο Αρνί…».

Ονομάζονται «άγιοι», επειδή έχουν αγιαστεί από το άγιο Πνεύμα, από το Θεό. Πράγματι, η αγιότητα δεν είναι κάτι που προέρχεται από τους ίδιους τους ανθρώπους, αλλά είναι εκείνη η θεία τελειότητα που πηγάζει από το Θεό, ο οποίος είναι τέλεια καλός και πηγή παντός καλού, χωρίς κηλίδα ή ατέλεια οποιουδήποτε κακού. Ο Κύριος μπορεί και θέλει να μεταδώσει την αγιότητα του στα πλάσματά του, δηλαδή να τα αγιάσει για να γίνουν άγια, όπως ο Ίδιος είναι άγιος.

Το Ευαγγέλιο αυτής της εορτής [Mτ 5,1-12] μας αναφέρει το κήρυγμα των Μακαρισμών, στο οποίο ο Χριστός διακηρύσσει τη χριστιανική ευτυχία, γι’ αυτό μιλάει για την «μακαριότητα» και δείχνει τον δρόμο για να την επιτύχουμε. Πρόκειται για έναν δρόμο ευαγγελικής τελειότητας και αγιότητας, ο οποίος οδηγεί σε μια ένδοξη και αιώνια ευτυχία στην αγκαλιά του Θεού. Ο ίδιος ο Χριστός, με τη ζωή του, σημείωσε την κατεύθυνση αυτού του δρόμου.

Ο Ιησούς ονομάζει «μακαρίους», δηλαδή «ευτυχισμένους”, “γεμάτους από ευτυχία», όσοι είναι σε θέση να μιμηθούν τις αρετές του σε ηρωικό βαθμό, διότι «η ανταμοιβή σας θα είναι μεγάλη στους ουρανούς”, τους λέει. Κάθε μακαρισμός αντιπροσωπεύει μια αρετή και συγχρόνως δείχνει το έπαθλο ή την δόξα που τέτοια αρετή αξίζει. Έτσι όποιος έχει καθαρότητα καρδιάς θα λάβει για αμοιβή το όραμα του Θεού, όποιος είναι εύσπλαχνος θα είναι άξιος του ελέους του Θεού, κλπ.

Ό,τι φαίνεται τόσο δύσκολο να κάνουμε εμείς είναι ό,τι έκαναν οι Άγιοι: έγιναν τέλειοι μαθητές του Χριστού, και με το παράδειγμά τους μας έδειξαν πως είναι δυνατόν να γίνουμε Χριστιανοί και παιδιά του Θεού σε πλήρη έννοια. Αυτοί έζησαν σε αυτόν τον κόσμο έχοντας τα πόδια τους πάνω στο έδαφος και το βλέμμα τους στραμμένο προς την αιωνιότητα.

Ωστόσο, η αγιότητα δεν είναι ένα προνόμιο για λίγους, αλλά είναι το κάλεσμα που ο Χριστός απευθύνει σε όλους μας: «Να γίνετε, λοιπόν, κι εσείς τέλειοι, όπως τέλειος είναι και ο Πατέρας σας ο ουράνιος» (Mτ 5,48). Πρόκειται για την τελειότητα της αγιότητας, η οποία είναι η τέλεια ένωση με τον Θεό μέσω της αγάπης.

Όμως, η ανθρωπότητα αισθάνεται την έλξη ή τον πειρασμό προς ό,τι είναι διαμετρικά αντίθετο στους χριστιανικούς Μακαρισμούς. Οι άνθρωποι αναζητάνε συχνά μια ευτυχία που βασίζεται στον πλούτο, τη εξουσία, τον ηδονισμό, τη βία, τον αθεϊσμό κτλ., αλλά ο δρόμος της αμαρτίας δεν μπορεί να μας οδηγήσει ούτε στην αληθινή ευτυχία ούτε στην αιώνια ζωή, διότι δεν είναι δρόμος ευδαιμονίας, αλλά απώλειας.

Από τον ουρανό οι Άγιοι συνεχίζουν να συνεργάζονται με τον Χριστό στο έργο της λύτρωσης της ανθρωπότητας: μεσιτεύουν για μας ενώπιον του βήματος του Θεού και μας βοηθάνε αδιάκοπα στις επίγειες ανάγκες μας. Γι’ αυτό η Εκκλησία τους τιμά με διάφορους τρόπους μέσω της λειτουργικής λατρείας και τους προτείνει στον κόσμο ως παράδειγμα χριστιανικής ζωής.

Είθε η Παναγία, η Βασίλισσα των Αγίων Πάντων, να μας βοηθήσει να ζήσουμε σύμφωνα με τους χριστιανικούς Μακαρισμούς.

Κηρύγματα Tags: