Ξεκινάμε αυτή την Κυριακή την λειτουργική περίοδο της Παρουσίας, η οποία είναι μια πνευματική προετοιμασία για την γέννηση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Κατά τη διάρκεια τεσσάρων Κυριακών η Λειτουργία της Εκκλησίας θα μας καθοδηγεί στη συνάντηση με τον Μεσσία και Σωτήρα μας. Η λειτουργική διάταξη αποκαλεί αυτή την περίοδο “Παρουσία”, διότι κατά την αρχαία έννοια της η λέξη αυτή σημαίνει επίσης «επίσκεψη» ή «έλευση» κανενός.

Η Παλαιά Διαθήκη ήταν μια προετοιμασία για την πρώτη έλευση του Χριστού, δηλαδή για την ενσάρκωση και τη γέννησή του ανάμεσα στους ανθρώπους. Η Καινή Διαθήκη, η περίοδος που ζούμε τώρα, είναι προετοιμασία για την δεύτερη Παρουσία του Χριστού. Έτσι, τα σημερινά κείμενα του δευτέρου Αναγνώσματος (Α’ Κορ. 1,3-9) και του Ευαγγελίου (Λκ. 21,25-28.34-36) προσβλέπουν στο μέλλον, στην επιστροφή του Χριστού σε αυτόν τον κόσμο, αλλά με την ιδιότητα Δικαστή και Συμπαντικού Κυρίου.

Αυτή η λειτουργική περίοδος μας καλεί να προετοιμαζόμαστε για τον ερχομό του Κυρίου στον κόσμο, στον καθένα από εμάς, στις ζωές μας. Δεν αρκεί το να προετοιμάσουμε μόνο εξωτερικά τις χριστουγεννιάτικες γιορτές: π.χ. να διακοσμήσουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο, να αγοράσουμε δώρα, να επισκεφθούμε τους συγγενείς μας, να παραγγείλουμε τραπέζι σε ένα εστιατόριο, να σχεδιάσουμε ένα ταξίδι, κλπ. Έτσι πρέπει να περιμένουμε τον Χριστό; Σίγουρα ο Ιησούς δεν είχε τίποτα από όλα αυτά, όταν γεννήθηκε στο φτωχικό στάβλο της Βηθλεέμ…

Ο Κύριος έρχεται στη ζωή μας, στις καρδιές μας, και εκεί είναι όπου πρέπει να του προετοιμάσουμε ένα άξιο, καθαρό και ειλικρινή χώρο, απαλλαγμένο από τη κακία και την αμαρτία. Επομένως, η Εκκλησία ζει αυτό το καιρό με πνεύμα προσευχής, μετάνοιας και κάθαρσης: «Να μένετε λοιπόν άγρυπνοι και να προσεύχεστε αδιάκοπα…”, μας λέει ο Κύριος στο σημερινό Ευαγγέλιο. Το μοβ χρώμα που διακρίνει αυτή τη περίοδο  μας θυμίζει το πνεύμα μεταστροφής προς τον Κύριο.

Ο Χριστός έρχεται να γίνει παρών στον κόσμο, να φανερωθεί στους ανθρώπους μέσω από την ενσάρκωσή του, τις διδασκαλίες και τα έργα του. Έτσι η παρουσία του στον κόσμο είναι το μεγαλύτερο δώρο που ο Θεός κάνει στην ανθρωπότητα, διότι είναι μια παρουσία που σώζει, που καθοδηγεί, που μας αποκαλύπτει τον Θεό και μας ενώνει μαζί Του.

Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να προετοιμαζόμαστε πνευματικά για τα Χριστούγεννα, ώστε να μπορέσουμε και εμείς να φανερώσουμε στους άλλους την παρουσία του με τη καθημερινή μας συμπεριφορά. Μόνο τότε τα Χριστούγεννα θα είναι μια γιορτή γεμάτη από πραγματική χαρά λόγω της παρουσίας του Σωτήρα, και όχι μόνο ένα κοινωνικό γεγονός.

Κανείς δεν ήταν καλύτερα προετοιμασμένος από την Παναγία για τη γέννηση του Ιησού. Αυτή τον θεωρούσε πνευματικά πριν εκείνος εμφάνισε στα ανθρώπινα μάτια τη σωματική του παρουσία. Αλλά, πάνω απ’ όλα, η Παναγία προετοίμασε το πνεύμα και την καρδιά της, για να ανοίξει τη ζωή της στο Ευαγγέλιο της σωτηρίας που έφερνε μαζί του το παιδί που επρόκειτο να γεννηθεί.

Είθε η Παναγία να μας χαρίσει σε αυτή την πρώτη Κυριακή της Παρουσίας  την χάρη να αναμένουμε με λαχτάρα τη γέννηση του Ιησού.

Κηρύγματα Tags: