Στο πλαίσιο των καλοκαιρινών δραστηριοτήτων του Κατηχητικού Κέντρο των ενοριών Αγίου Σεβαστιανού και Αγίου Γεωργίου, την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022 για πρώτη φορά διοργανώθηκε Κερμές για τα παιδιά, τα οποία έζησαν μια ξεχωριστή και πρωτόγνωρη  εμπειρία.

«Kermesse», ή «kermis», ή «kirmess», είναι ένας όρος της ολλανδικής γλώσσας που προέρχεται από το «kerk» (εκκλησία) και το «mis» (Θεία Λειτουργία) που δανείστηκε στα αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά και πολλές άλλες γλώσσες, αρχικά υποδηλώνοντας τη επίσημη Θεία Λειτουργία που τελείται στην επέτειο της ίδρυσης ενός ναού (ή της ενορίας) και προς τιμή του προστάτη. Τέτοιοι εορτασμοί γίνονταν τακτικά στις Κάτω Χώρες, στην Κεντρική Ευρώπη και επίσης στη βόρεια Γαλλία, και συνοδεύονταν από γλέντι, χορούς και αθλήματα κάθε είδους.

Σε αυτή τη περίπτωση το Κερμές ήταν αφιερωμένο στον Αγ. Ιωάννη Μπόσκο (1815-1888), Ιταλό ιερέα και ιδρυτή του τάγματος των Πατέρων Σαλεσιανών και ιδρυτή «του Ορατορίου» της νεολαίας, ενός ποιμαντικού θεσμού εφαρμοσμένου για μια ευρύτερη αποδοχή των παιδιών και νέων στο ενοριακό περιβάλλον. Αυτή την πρωτοβουλία την συνεχίζουν οι πατέρες του Ενσαρκωμένου Λόγου στη Τήνο εδώ και χρόνια, και τώρα την εφαρμόζουν εδώ στην Σύρο.

Οι ιερείς και οι κατηχήτριες του κέντρου κράτησαν την υπόσχεση τους ότι «δεν θα χάσουν την επαφή με τα παιδιά το καλοκαίρι», και είχαν ετοιμάσει πολλά παιχνίδια για αυτά. Μέσα από διάφορες δραστηριότητες τα παιδιά είχαν την δυνατότητα να κερδίσουν τα “νομίσματα του Δον Μπόσκο”, τα οποία θα εξαργύρωναν αργότερα για να αποκτήσουν παιχνίδια, γλυκά, τσιπς, χοτ ντογκ και αναψυκτικά από το «Περίπτερο της τύχης» που είχε στηθεί στην ενοριακή αίθουσα. Με την σειρά τους οι γονείς των παιδιών, οι ιερείς και οι κατηχήτριες, συμμετείχαν και εκείνοι στους διαγωνισμούς.

Στο τέλος αυτού του ψυχαγωγικού απογεύματος ο εφημέριος του Αγίου Σεβαστιανού π. Φερνάντο Μπράβο (Ε.Λ.) ευχαρίστησε τους γονείς, τα παιδιά και τις κατηχήτριες για την συμμετοχή τους και για την πολύτιμη βοήθεια τους τόσο στην προετοιμασία όσο και κατά την διάρκεια των παιχνιδιών, και ανακοίνωσε το επόμενο ραντεβού για τις 24 Ιουλίου 2022 στο Κίνι για μπάνιο στην θάλασσα και νέες δραστηριότητες.

Σωστά γράφει ένα σχόλιο για αυτή την είδηση στη σελίδα της ενορίας (Facebook):

«Η υλοποίηση χρειάζεται συντονισμό, όρεξη και κόπο, αλλά έτσι κρατάμε τα παιδιά κοντά μας… Η κατήχηση, αν μείνει μόνο θεωρητική, παραμένει σχεδόν στείρα… Και εκκλησία σημαίνει πορεία με παρέα…».

Από το Γραφείο της ενορίας.

Ειδήσεις, Ελληνικά, Σύρος Tags: