Άγ. Αλφόνσος του Λιγκούρι

* Από το βιβλίου «Εισαγωγή στην ευλαβή ζωή», του Αγ. Αλφόνσου του Λιγκούρι,κ. ΙΔ’.

1. Δεν σου έχω μιλήσει ακόμα για τον ήλιο των πνευματικών πρακτικών, που είναι η αγιότατη, ιερή και υψηλότερη θυσία και μυστήριο της Θείας Λειτουργίας, επίκεντρο της χριστιανικής θρησκείας, καρδιά της ευλάβειας, ψυχή της ευσέβειας, άφατο μυστήριο, που περιλαμβάνει την άβυσσο της θείας αγάπης, και μέσω της οποίας ο Θεός, ενώνοντας τον εαυτό του πραγματικά σε εμάς, μας μεταδίδει υπέροχα τις χάρες και ευεργεσίες του.

2. Η προσευχή, που γίνεται σε ένωση με αυτή τη θεία θυσία, έχει μια ανείπωτη δύναμη, ώστε μέσω αυτής, Φιλόθεα, η ψυχή αφθονεί σε ουράνιες ευεργεσίες, επειδή στηρίζεται στον Αγαπημένο της, που την γεμίζει τόσο πολύ με πνευματικά αρώματα και απαλότητα που την κάνει να μοιάζει με στήλη καπνού από αρωματικό ξύλο, μύρο, λιβάνι και από κάθε είδος αρωμάτων, όπως γράφει στο Άσμα των Ασμάτων.

3. Να κάνεις κάθε δυνατή προσπάθεια, λοιπόν, να παρακολουθείς τη Θεία Λειτουργία κάθε μέρα, με σκοπό να προσφέρεις, μαζί με τον ιερέα, τη θυσία του Λυτρωτή σου στον Θεό, τον Πατέρα του, για χάρη σου και ολόκληρης της Εκκλησίας. Οι άγγελοι, όπως λέει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, είναι πάντα παρόντες σ’ αυτήν, σε μεγάλο αριθμό, τιμώντας αυτό το ιερό μυστήριο· και εμείς, ενωμένοι μαζί τους με την ίδια πρόθεση, αναγκαστικά λαβαίνουμε πολλές ευνοϊκές επιρροές από αυτή την συνοδεία. Οι χορωδίες της αγωνιστικής Εκκλησίας, ενώνονται και μαζεύονται με τον Κύριό τους, σε αυτή τη θεϊκή ενέργεια, για να αιχμαλωτίσουν σ’ Αυτόν, μαζί Του και μέσω Αυτού, την καρδιά του Θεού Πατέρα, και να γίνει το έλεός του εντελώς δικό μας. Τι ευτυχία για την ψυχή να συμβάλει ευλαβώς με τα συναισθήματα της για ένα τόσο πολύτιμο και επιθυμητό αγαθό!

4. Εάν αναγκαστικά, δεν μπορείς να παρευρεθείς στην τελετή αυτής της υπέροχης θυσίας, με πραγματική παρουσία, είναι απαραίτητο, τουλάχιστον, να φέρεις μέχρι εκεί την καρδιά σου, για να παρευρεθείς με πνευματικό τρόπο. Σε οποιαδήποτε στιγμή το πρωί να πας στην εκκλησία με το πνεύμα σου, αν δεν μπορείς να πας με άλλο τρόπο· ένωσε την πρόθεσή σου με αυτή όλων των Χριστιανών, και, σε όποιον τόπο και αν βρεθείς, κάνε τις ίδιες εσωτερικές ενέργειες που θα έκανες, αν ήσουν πραγματικά παρούσα στην τελετή της Θείας Λειτουργίας σε μια εκκλησία.

5. Τώρα μάλιστα, για να παρακολουθήσουμε τη Θεία Λειτουργία, πραγματικά ή διανοητικά, όπως αρμόζει: 1ο) αφού φτάσεις, μέχρι ο ιερέας να ανέβει στο βωμό, να κάνεις την εσωτερική προετοιμασία μαζί του, που συνίσταται στο να βρεθείς πνευματικά μπροστά της παρουσίας του Θεού, αναγνωρίζοντας την αναξιότητά σου και ζητώντας συγχώρεση για τις αμαρτίες σου· 2ο) από τη στιγμή που ο ιερέας ανεβαίνει στο βωμό μέχρι το ανάγνωσμα του Ευαγγελίου μελέτησε τον ερχομό και τη ζωή του Κυρίου μας σε αυτόν τον κόσμο, με μια απλή και γενική θεώρηση· 3ο) από το Ευαγγέλιο έως μετά το Σύμβολο της Πίστεως, μελέτησε το κήρυγμα του Σωτήρα μας, υποσχόμενος που θέλεις να ζήσεις και να πεθάνεις στην πίστη και την υπακοή του αγίου του λόγου και στην ένωση της αγίας Καθολικής Εκκλησίας· 4ο) από το Σύμβολο της Πίστεως ως το Πάτερ ημών να εφαρμόζεις την καρδιά σου στη μελέτη των μυστηρίων του θανάτου και των Παθών του Λυτρωτή μας, τα οποία παρασταίνονται τωρινά και ουσιαστικά σε αυτή τη θυσία, την οποία, μαζί με τον ιερέα και την συνεδρίαση, θα την προσφέρεις στον Θεό Πατέρα για την τιμή του και τη σωτηρία σου· 5ο) από τον Πάτερ ημών μέχρι την Μετάληψη, προσπάθησε να πηγάσουν από την καρδιά σου χίλιες ευχές, λαχταρώντας φλογερά να βρίσκεσαι στα αγκαλιά του και να είσαι ενωμένη με τον Σωτήρα μας με αιώνια αγάπη· 6ο) από την Κοινωνία μέχρι το τέλος να ευχαριστείς τη Θεϊκή τού Μεγαλειότητα για τα Πάθη του και την αγάπη που σου δείχνει σε αυτήν την ιερή θυσία, ικετεύοντας τον μέσω αυτής να σου είναι πάντα ευνοϊκός, το ίδιο σε εσένα όπως και στους γονείς σου, τους φίλους σου και ολόκληρη την Εκκλησία, και, ταπεινώνοντας τον εαυτό σου με όλη σου την καρδιά, να λάβεις με ευλάβεια τη θεϊκή ευλογία που ο Κύριός μας σου δίνει μέσω του ιερολειτουργού του. Αλλά, αν θέλεις κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας να διαλογίζεσαι πάνω στα μυστήρια που έχεις επιλέξει για τον καθημερινό διαλογισμό σου, δεν θα είναι απαραίτητο να αποσπάσεις την προσοχή σου κάνοντας συγκεκριμένες πράξεις, αλλά θα είναι αρκετό να κατευθύνεις στη αρχή την πρόθεσή σου στο να θελήσεις να λατρεύεις τον Θεό και να του προσφέρεις αυτή τη θυσία μέσω της άσκησης του διαλογισμού ή της προσευχής, διότι σε κάθε διαλογισμό βρίσκονται αυτές οι ίδιες πράξεις, είτε φανερά, είτε άρρητα ή εικονικά.

Ελληνικά, Πνευματηκότητα Tags: