Τα λόγια του Κυρίου μας στο σημερινό Ευαγγέλιο [Mκ 9,38-43.45.47-48] μας διδάσκουν να πολεμάμε γενναία το κακό στη ζωή μας. Το “κακό” ή η “αμαρτία” είναι κάτι αντίθετο στη ζωή, επειδή μας οδηγεί στο θάνατο, είτε σωματικό, είτε πνευματικό. Αντίθετα, το καλό ενδυναμώνει την ανθρώπινη ζωή γι’ αυτόν τον κόσμο και την οδηγεί προς μια ζωή που είναι αιώνια.

Ο Ψαλμός (Ψλμ 18) που μόλις ακούςαμε, εκφράζει όμορφα τη χαρά του καλού όταν είναι παρόν στην καρδιά: “Ο νόμος του Κυρίου είναι άσπιλος. Την ψυχή ανανεώνει…” (εδ. 8). Πράγματι, οι εντολές που εδώσε ο Θεός στους ανθρώπους είναι τέλειες, επειδή καθοδηγούν την ανθρώπινη ελευθερία προς το καλό σε κάθε άποψη και σε κάθε περίπτωση της ύπαρξής της. Είναι επίσης ικανές να αλάξουν την ψυχή του ανθρώπου από μέσα του, διότι τον ενώνουν με τον Θεό και του μεταδίδουν τη θεϊκή χαρά.

Τονίζοντας τη σημασία του να είναι κανείς πιστός στο Νόμο του Θεού, ο Χριστός προτρέπει τους μαθητές του να κάνουν κάθε προσπάθεια για να τον τηρήσουν, έστω κι αν χρειαστεί να λάβουν δραστικά μέτρα εναντίον των συνθηκών που τους εμποδίζουν να ακολουθήσουν αυτή την πορεία ζωής. Πράγματι, τα λόγια του Ιησού είναι πολύ σαφή: «αν σε σκανδαλίζει το χέρι σου, κόψε το!…”, γιατί αυτό το χέρι θα σε οδηγήσει προς τη καταστροφή και τον θάνατό σου, διότι «είναι καλύτερο να μπεις στη ζωή κουλός, παρά να έχεις και τα δύο χέρια και να καταλήξεις στη γέεννα, στη φωτιά που δε σβήνει», δηλαδή σ’ έναν αιώνιο θάνατο.

Αυτά τα τόσο άμεσα και σκληρά λόγια θα μπορούσαμε να τα εκλάβουμε μεταφορικά σε σχέση με το σώμα μας, όχι όμως σε σχέση με την πορεία της ζωής, δηλαδή έξω από το Νόμο του Κυρίου. Υπάρχουν δεσμά ή αλυσίδες που κρατούν τις ψυχές μας αιχμάλωτες και σκλάβες μέσα σε μια αμαρτωλή πορεία ζωής, κι αυτά τα δεσμά πρέπει να τα κόψουμε, για να μπορέσουμε να ζήσουμε και να φτάσουμε στη ζωή που δεν έχει τέλος. Αυτά τα δεσμά είναι τα ελαττώματα, οι κακοί φίλοι, συνθήκες που μας οδηγούν στον πειρασμό, κλπ., πράγματα που έχουν γίνει μέρος της ζωής μας, όπως ένα χέρι είναι μέλος του σώματος μας, γι’ αυτό είναι τόσο δύσκολο για μας να τα κόψουμε!

Ωστόσο, αυτή είναι μια απόφαση που πρέπει να την πάρουμε μόνοι μας, με τη δική μας ελευθερία, διότι ο Χριστός λέει: «κόψε το!», μόνος σου, ας είναι η απόφασή σου, ας είναι η πεποίθησή σου, ας γεννηθεί από την επιθυμία σου να περπατάς στην πορεία του Χριστού!

Είθε η Παναγία να μας καθοδηγήσει με τη μητρική της αγάπη στην πορεία της καλοσύνης και της ζωής.

Κηρύγματα Tags:

Leave a Reply