Η πρώην καθολική μονή των Λευκών Πατέρων στο Βαθύ της Σάμου

 

Οι μέρες πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων πέρσι [2017] δεν ήταν οι καλύτερες για την ναυτιλία στο Αιγαίο από άποψη καιρικών συνθηκών. Από τις 22 Δεκεμβρίου πολλά ταξίδια με πλοίο ακυρώθηκαν και άλλα καθυστέρησαν. Όλα αυτά δημιούργησαν πολλές δυσκολίες για έναν αμέτρητο αριθμό ανθρώπων που σχεδίαζαν να ταξιδέψουν μέσω της θάλασσας για να περάσουν τα Χριστούγεννα με την οικογένεια τους και τους φίλους τους.

Ούτε σήμαινε αυτό μια μικρότερη δυσκολία για τόσους πολλούς ιερείς που έπρεπε να τελέσουν τις λειτουργικές τελετές των Χριστουγέννων σε διάφορες ενοριακές κοινότητες που βρίσκονται όχι μόνο στις Κυκλάδες αλλά και στα άλλα νησιά.  Πιο συγκεκριμένα, αυτές τις ημέρες υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να ακυρωθούν τα δρομολόγια πλοίων από τη Σύρο προς τη Σάμο και, συνεπώς, η Καθολική μας κοινότητα στο Βαθύ να μην έχει την Θεία Λειτουργία της Παραμονής.

Γνωρίζαμε πλέον ότι οι ενορίτες, μαζί με έναν μεγάλο αριθμό χριστιανών καθολικών μεταναστών  και προσφύγων, προετοιμάζονταν ενεργά για να εορτάσουν με το καλύτερο τρόπο την Παραμονή των Χριστουγέννων και περίμεναν με λαχτάρα την άφιξη ενός ιερέα. Αυτός ο ενθουσιασμός και η ελπίδα τόσο πολλών αδελφών ήταν αυτό που, παρά τα απρόοπτα, μ’ έκανε να αντιμετωπίσω με υπομονή ένα ταξίδι με πλοίο από την Τήνο στη Σάμο που διήρκεσε τρεις μέρες…

Η Θεία Λειτουργία της Παραμονής των Χριστουγέννων στο Καθολικό Ναό της Μεταστάσεως της Θεοτόκου στο Βαθύ ήταν προγραμματισμένη για τις 10:30 μμ., αλλά ο ναός ήταν κατάμεστος από τους αδελφούς μας πρόσφυγες και μετανάστες ήδη από τις 9:00 μμ.! Με μεγάλη υπομονή έκαναν δοκιμές στους Χριστουγεννιάτικους ύμνους στα γαλλικά, καθώς και στα κείμενα που έπρεπε να διαβάσουν κατά την ακολουθία της Παραμονής.

Ήταν τότε που κατάλαβα πως η Θεία Πρόνοια δεν επέτρεψε όλοι αυτοί οι άνθρωποι, που έχουν ανάγκη τόσο από τον Θεό όσο και από εμάς, να μείνουν χωρίς το κύριο μέρος των Χριστουγέννων, δηλαδή χωρίς τη Θεία Λειτουργία. Αργότερα ήρθαν και οι ενορίτες του νησιού, οι οποίοι σχεδόν δεν βρήκαν χώρο στον Ναό αφού ήταν τόσο γεμάτος. Μια παρόμοια εικόνα δημιουργήθηκε και κατά την  ημέρα των Χριστουγέννων που τελέσαμε τη Θεία Λειτουργία στις 25 αλλά και στις 26 Δεκεμβρίου για την εορτή του Αγίου Πρωτομάρτυρα Στεφάνου.

Όλοι αυτοί οι πρόσφυγες που είναι αδελφοί μας, μέσω του Βαπτίσματος, βρίσκουν στη μικρή εκκλησία μας στο Βαθύ την παρηγοριά του Κυρίου για τις ψυχές τους, βρίσκουν μέσα από εμάς, ιερείς ή ενορίτες, αυτή την αδελφική υποδοχή που τους επιτρέπει να νιώθουν την αξιοπρέπειά τους ως παιδιά του Θεού και αδελφοί μας.

Ο Ναός μας εδώ και πολύ καιρό έχει χάσει τον σταυρό του, «το πήρε ο άνεμος», λένε… Αλλά το άγαλμα της Παναγίας, με το τίτλο της Αμιάντου Συλλήψεως , παραμένει ακόμη στην πρόσοψη της πρώην μονής των Λευκών Πατέρων της Αποστολής της Αφρικής. Τα χέρια της μαζί και το βλέμμα της προς τον Ουρανό συνεχίζουν να προσεύχονται για τόσους ανθρώπους που αυτό το χρειάζονται. Εκείνη σταθερά παραμένει ακόμη εκεί, γι’ αυτό και η ελπίδα μας για ένα καλύτερο μέλλον για την Καθολική κοινότητα μας στη Σάμο παραμένει σταθερή και συνεχώς αυξάνει.

π. Φερνάντο Μπράβο, ΕΛ

Ειδήσεις, Ελληνικά Tags:

Leave a Reply