Με μεγάλη επισημότητα και με τη συμμετοχή πολυάριθμων ιερέων και ιεροδιδασκάλων του Τάγματος του Ενσαρκωμένου Λόγου που μας επισκέφτηκαν για πρώτη φορά, αλλά και ενοριτών, εορτάστηκε στις 15 Αυγούστου 2022 στην ενορία του Αγίου Σεβαστιανού στην Άνω Σύρου η εορτή της Μετάστασης της Θεοτόκου.

Πρόκειται για μια ομάδα 18 μοναχών, ιερέων και ιεροσπουδαστών, από διάφορα μέρη του κόσμου (Καμερούν, Σλοβακία, Ιταλία, Ουρουγουάη, Βραζιλία, Αργεντινή και Ηνωμένες Πολιτείες) που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιο-Αύγουστο) κάνουν εντατικά μαθήματα Αρχαίων και Καινοδιαθηκικών Ελληνικών στο νησί της Τήνου. Αυτό το πρόγραμμα σπουδών, εκτός από τη μελέτη της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, περιλαμβάνει επίσης την εμβάθυνση της ιστορίας του ελληνικού πολιτισμού σε όλες τις περιόδους του, καθώς και της ιστορίας του Χριστιανισμού και της Καθολικής Εκκλησίας ειδικότερα. Οι μαθητές έχουν επίσης την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τη θρησκευτική παράδοση της τοπικής Εκκλησίας, αφού τα Σαββατοκύριακα συμμετέχουν στις διάφορες Ακολουθίες που τελούνται στις ενορίες της Τήνου, καθώς και στα πολλά πανηγύρια που χαρακτηρίζουν τη θρησκευτική ζωή του νησιού.

Το μοναχικό Τάγμα του Ενσαρκωμένου Λόγου προωθεί μεταξύ των μελών του τη βαθιά γνώση της ελληνικής γλώσσας για διάφορους λόγους: 1ον) επειδή είναι η γλώσσα της Θείας Αποκάλυψης, πιο συγκεκριμένα της Καινής Διαθήκης, και ορισμένα μέλη του κάνουν μεταπτυχιακές θεολογικές σπουδές πάνω στην Αγία Γραφή, 2ον) είναι η γλώσσα της πρώτης Πατριστικής περιόδου, και πολλά από αυτά τα πατρικά έργα συνεχίζουν να φωτίζουν και να εμπνέουν την πνευματικότητα και τη θεολογία της Εκκλησίας μέχρι σήμερα, 3ον) είναι η γλώσσα, στην αρχαία της εκδοχή, των πρώτων φυσικών και ανθρωπιστικών επιστημών, της τέχνης και της πολιτικής, και επομένως χρήσιμη ως εργαλείο διδασκαλίας στα Γυμνάσια, Λύκεια και σε άλλους εκπαιδευτικούς θεσμούς που το Τάγμα κατέχει σε διάφορα μέρη του κόσμου, και είναι επίσης απαραίτητη για την εμβάθυνση των φιλοσοφικών πηγών που έχουν την καταγωγή τους στο ελληνικό έδαφος. Είναι η πρώτη χρονιά που γίνεται αυτό το μάθημα στην Ελλάδα και σίγουρα με τη βοήθεια του Θεού θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Μετά τη Θεία Λειτουργία η ενοριακή κοινότητα πρόσφερε δείπνο στους ιερείς και ιεροσπουδαστές, οι οποίοι πριν τα μεσάνυχτα συνέχισαν το ταξίδι τους (εκδρομή και προσκύνημα) στο νησί της Πάτμου, το νησί της Αποκάλυψης του Αποστόλου Ιωάννη. 

Ευχαριστούμε την Παναγία για την επίσκεψη μοναχών ιεροσπουδαστών που είναι το παρόν και το μέλλον της Εκκλησίας!

Ειδήσεις, Ελληνικά, Σύρος Tags: