Τρεις μέρες γεμάτες χαρά, φιλία και εντυπώσεις έζησαν τα παιδιά του Κατηχητικού Κέντρου της Άνω Σύρου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Τήνο από τις 27 ως 29 Αυγούστου 2022. Η εκδρομή αυτή ήταν μέρος του προγράμματος των καλοκαιρινών δραστηριοτήτων του Κατηχητικού Κέντρου, που περιελάμβανε επίσης το «Κερμές του Δον Μπόσκο» (8 Ιουλίου), την «Ημέρα του Κυρίου στο Κίνι» (24 Ιουλίου), με κύριο στόχο την αναψυχή των παιδιών σε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον, προσανατολισμένη στη ανάπτυξη τους στην επικοινωνία, στη χριστιανική πνευματικότητα, στη γνώση της φύσης, της ιστορίας και του ανθρώπινου πολιτισμού. Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώθηκε ο κατηχητικός κύκλος 2021-2022 του Κέντρου.

Η ομάδα αποτελούνταν από 41 άτομα (ιερέας, κατηχήτριες, γονείς και παιδιά), και ξεκίνησε το ταξίδι για την Τήνο το Σάββατο 27/8 το μεσημέρι. Μόλις έφτασαν στην Τήνο, δέχτηκαν θερμή υποδοχή στο Σπίτι της Αγίας Ούρσουλας στο Πασακρωτήρι (Χώρα Τήνου) όπου και θα διέμεναν, από μια μοναχή & από τον Σεβασμιότατο π. Ιωσήφ Πρίντεζη, Αρχιεπίσκοπο Νάξου-Τήνου. Το κτίριο αυτό ανήκε στη Μονή των Αδελφών Ουρσουλίνων. Μετά το γεύμα, τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, που τα ίδια ονόμασαν «Απόστολοι» και «Άγγελοι», συνθέτοντας επίσης τα αντίστοιχα σύνθημά τους. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε στα παιδιά το «Δέντρο των αρετών», το οποίο αποτελούνταν από ένα μεγάλο δέντρο που περιβάλλεται από καρπούς, καλούς (αρετές) και κακούς (κακές), που συναγωνίζονται για να μπουν σε αυτό: η κοινοτική συμπεριφορά των παιδιών κατά τη διάρκεια της ημέρας καθρεφτιζόταν το απόγευμα στους καρπούς που έμπαιναν στο δέντρο. Στη συνέχεια όλη η ομάδα κατευθύνθηκε σε κοντινή παραλία (Άγιος Φωκάς) για ένα δροσιστικό μπάνιο. Το απόγευμα, πριν βγουν για να επισκεφτούν την πόλη, τα παιδιά έκαναν μια προσευχή στην Παναγία στο παρεκκλήσι του οίκου, η οποία συνίστατο στην απαγγελία μιας δεκάδας του Ροδαρίου, προσθέτοντας πριν από κάθε Χαίρε Μαρία μια επιθυμία (δέηση) που το κάθε παιδί μπορούσε να την εκφράσει σύμφωνα με την επιθυμία του: κάποια ζήτησαν να έχει κάθε παιδί στον κόσμο ένα σπίτι, να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, για την υγεία των γονιών τους, να δουν ξανά έναν συγγενή που δεν είναι πια εδώ κ.λπ. Η επίσκεψη στην πόλη ήταν ελεύθερη, και όλοι μπόρεσαν να απολαύσουν μια όμορφη βραδιά δίπλα στο παλιό λιμάνι. Πίσω στο σπίτι, έπαιξαν μερικά παιχνίδια, έγιναν οι βραδινές προσευχές και όλοι πήγαν για ύπνο.

Η Κυριακή 28/8 ήταν η μέρα της εκδρομής στα χωριά του νησιού. Μετά την πρωινή προσευχή και το πρωινό, στις 11:00 η ομάδα αναχώρησε με πούλμαν για τον πρώτο της προορισμό, το Προσκύνημα της Ιεράς Καρδιάς του Ιησού στο Εξώμβουργο. Εκεί τελέστηκε η κυριακάτικη Θεία Λειτουργία και όλοι συμμετείχαν με πολλή ευλάβεια σαν μια οικογένεια, όπως πρέπει κάθε Κυριακή, στην κεντρική στιγμή της «Ημέρας του Κυρίου». Τα παιδιά μπόρεσαν να δουν το πανέμορφο άγαλμα της Ιερής Καρδιάς, που με τα ανοιχτά του χεριά θέλει να αγκαλιάσει τους πάντες, και που δείχνει εκείνη τη λαμπερή καρδιά «που τόσο αγαπά τους ανθρώπους». Το Προσκύνημα στο Εξώμβουργο είναι επίσης ένας ετήσιος προορισμός για πολλούς Συριανούς. Στη συνέχεια η ομάδα πήγε στο Βωλάξ, όπου γευμάτισαν όλοι σε μια παραδοσιακή ταβέρνα, και μπόρεσαν να θαυμάσουν το συναρπαστικό τοπίο γεμάτο τεράστιους βράχους, κάτι μοναδικό στα νησιά των Κυκλάδων. Ύστερα επισκέφθηκαν το πρώην μοναστήρι-κολέγιο των Ουρσουλινών στα Λουτρά. Εκεί τα παιδιά επισκέφθηκαν το Μουσείο, όπου μπορούσαν να περιηγηθούν στους χώρους και να ενημερωθούν για την ατμόσφαιρα μελέτης, πειθαρχίας και χριστιανικής ευσέβειας στην οποία μορφώνονταν τα κορίτσια. Στη συνέχεια η ομάδα κατευθύνθηκε προς τον Πύργο. Εκεί όλοι επισκέφτηκαν το «Μουσείο Μαρμαροτεχνίας», όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μάθουν από τον ξεναγό του μουσείου πολλά μυστικά για την εξόρυξη και επεξεργασία της χαρακτηριστικής πέτρας της Τήνου. Αργότερα με πολύ όρεξη, επισκέφτηκαν την πλατεία της πόλης για να γευτούν το παραδοσιακό και νόστιμο «γαλακτομπούρεκο» του χωριού. Η εκδρομή ολοκληρώθηκε στο άλλο μεγάλο καθολικό Προσκύνημα του νησιού: την Παναγία Βρυσιώτισσα. Πνευματικός σκοπός της ημέρας μάλιστα ήταν η επίσκεψη του οίκου του Ιησού (στο Εξώμπουργο) και του οίκου της Παναγίας (στο Βρυσί). Εκεί μας περίμεναν οι αδελφές μοναχές Δούλες του Κυρίου που φυλάσσουν το Προσκύνημα και μένουν εκεί, οι οποίες εξήγησαν στα παιδιά την ιστορία της θαυματουργικής ανακάλυψης της εικόνας της Παναγίας και το πώς η Παναγία συνεχίζει να κάνει μεγάλα θαύματα για τα ευσεβή παιδιά της που βρίσκονται σε ανάγκη. Επιπλέον οι Αδελφές πρόσφεραν ποτά και γλυκά σε όλους και μετά η ομάδα επέστρεψε στην Χώρα. Στο δείπνο που ακολούθησε ήταν προσκεκλημένος ο Σεβ. Ιωσήφ, ο οποίος συναντήθηκε ξανά με τους πρώην ενορίτες του από τη Σύρο και ήταν μεγάλη η χαρά και ο ενθουσιασμός των παιδιών αλλά και των μεγάλων.

Τη Δευτέρα 29/8, μετά την πρωινή προσευχή και το πρωινό, όλοι προετοίμασαν τις αποσκευές τους για την επιστροφή, ενώ το σπίτι τακτοποιήθηκε και καθαρίστηκε, και έγινε η τελευταία εκδρομή στην πόλη. Επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου τα παιδιά γνώρισαν τα απομεινάρια του αρχαίου πολιτισμού του νησιού (Κλασική περίοδος). Ύστερα όλοι είχαν ελεύθερη επίσκεψη: άλλοι προσκύνησαν την Παναγία, άλλοι αγόρασαν αναμνηστικά του νησιού κλπ. Μετά την επιστροφή στο σπίτι για γεύμα πριν την αναχώρηση, ο Σεβ. Ιωσήφ ήρθε να αποχαιρετήσει όλους και να τους ευχηθεί καλό ταξίδι, ευκαιρία που η ομάδα αξιοποίησε για να τον ευχαριστήσει θερμά για τη φιλοξενία του και να του δωρίσει μια αναμνηστική φωτογραφία δίπλα στην εικόνα της Ιερής Καρδιάς στο Εξώμβουργο και μια κούπα με το λογότυπο του Κατηχητικού Κέντρου. Τα παιδιά ήταν τόσο χαρούμενα με τις μέρες που έζησαν που μερικά δεν ήθελαν να επιστρέψουν στη Σύρο! Στις 3:00 μ.μ. η ομάδα επιβιβάσθηκε στο πλοίο για το ταξίδι της επιστροφής.

Οι μέρες που όλοι έζησαν ήταν γεμάτες με όμορφα τοπία, γνώση νέων πραγμάτων, στιγμές οικογενειακής χαράς και βαθιά πνευματικότητα. Η ομάδα ευχαριστεί από καρδιάς όλους όσους βοήθησαν στην διοργάνωση της εκδρομής, στη Σύρο και στην Τήνο, αλλά κυρίως ευχαριστεί την Ιερή Καρδιά και την Παναγία Βρυσιώτισσα που της χάρισαν τόσο όμορφες ημέρες.

Από το Γραφείο της ενορίας.

Ευχαριστίες ιδιαίτερα:

– Στην Αρχιεπισκοπή Νάξου Τήνου, τον κο Αντώνη Δελατολα & την Καρίτας Τήνου για τη βοήθεια που μας παρείχαν κατά την φιλοξενία στο “Σπίτι της Αγίας Ούρσουλας”

– Το Kylis tours, τον κ. Μιχάλη και τον καταπληκτικό και πολύ υπομονετικό οδηγό μας κ. Νικο που έκαναν την περιήγηση μας στα χωριά της Τήνου πολύ ευχάριστη 

– Τον π. Ιωσήφ, εφημέριο του Προσκυνήματος της Ιεράς Καρδίας του Ιησού στο Εξώμβουργο, για την δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε εκεί την Θεία Λειτουργία

– Τον κ. Ρόκο στο χωριό Βωλάξ για το καταπληκτικό φαγητό στην ταβέρνα του και την προσφορά που μας έκανε

– Τις κυρίες στο χωριό Λουτρά για την λεπτομερέστατη ξενάγηση του στο μουσείο της Μονής των Ουρσουλινών 

-Τους υπεύθυνους του Μουσείου Μαρμαροτεχνιας στον Πύργο για την δωρεάν ξεναγησή μας στους χώρους του μουσείου

– Τους υπεύθυνους του Αρχαιολογικού Μουσείου στον δρόμο της Παναγίας στην Χωρα για την ξεναγησή μας στους χώρους του

Ειδήσεις, Ελληνικά, Σύρος Tags: